Svi moderni ratovi su hibridni. Da bi vojska uspjela na bojnom polju, mora imati podršku civilnog stanovništva i resurse koje ta podrška može prikupiti.

Na osnovu toga, Zapad bi trebao pobijediti u Ukrajini.

Ukrajinci su kao nikada do sada ujedinjeni u otporu ruskom agresoru. Podržavatelji Ukrajine, Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici, imaju ekonomske resurse koji su manji od onih dostupnih Kremlju. U normalnim okolnostima, to bi se trebalo pretvoriti u bitnu vojnu moć, piše Philip Short za magin Time.

Ipak, godinu dana nakon ruske invazije, pokazalo se da to nije baš tako jednostavno.

Jer ovo nije normalan rat.

Ovo je ograničeni sukob, koji se vodi po nestandardnim pravilima, u kojem se svi učesnici, direktni i indirektni, bore sa jednom rukom vezanom na leđima.

Zapad je odlučan da osigura da ostane zatvoren unutar ukrajinskih granica iz straha od nekontrolirane eskalacije, Kremlj jer Vladimir Putin zna da se rat protiv NATO-a ne može dobiti. Upečatljiv pokazatelj koliko je ovaj rat zapravo neobičan bilo je otkrivanje da je Moskva bila obaviještena prije posjete Joea Bidena Kijevu u ponedjeljak kako bi se izbjegao “sukob”. Zaraćene strane se obično ne ponašaju tako.

Više od proxy sukoba, ali manje od sveopćeg rata, ovo je bitka koja se vodi na nekoliko nivoa. Osim elementarne borbe koju Ukrajina vodi za opstanak, zemlja je postala krvlju natopljena šahovska tabla na kojoj se tri velike svjetske nuklearne sile bore za prednost. Rusija, koja je napravila ubilački uvodni gambit, želi pokazati da je Amerika u padu, nesposobna da zaštiti svoje saveznike. SAD se bore za očuvanje svog kredibiliteta kao garanta zapadnog “poretka zasnovanog na pravilima”. Kina, pridošlica među Velikom trojkom, stoji po strani, diskretno podržavajući svog ruskog partnera, dok pokušava izračunati dokle bi trebala ići u prkošenju lideru slobodnog svijeta, alfa mužjaku globalne geopolitike čiju dominaciju pokušava dovesti u pitanje.

U takvom sukobu informacioni rat nije ništa manje važan od rata na terenu. Ove sedmice, sve tri nuklearne sile iskoristile su godišnjicu izbijanja neprijateljstava da ojačaju svoje pozicije.

Putovanje predsjednika Bajdena u Kijev i njegova uvjeravanja tamo i u Varšavi bili su osmišljeni ne samo da pruže javnu sigurnost Ukrajini da podrška SAD neće posustati, već i da učvrste podršku kod kuće za daleki rat za koji nisu svi Amerikanci uvjereni da je vitalni interes SAD-a.

Vladimir Putin je na zajedničkoj sjednici ruskog parlamenta rekao da Rusija vodi egzistencijalnu borbu protiv revanšizma Zapada i da je pred nama dugotrajni sukob.

Kina je u Moskvu poslala Vang Jia, člana Politbiroa zaduženog za vanjske poslove, da podvuče da i Peking ima psa u ovoj borbi.

Do sada je Biden izvanredno uspio ne samo da se održi na vrhu, već i da ojača zapadnu alijansu. Ali pored njegovog javnog uvjeravanja predsjedniku Zelenskom da su SAD “ovdje da ostanu”, Bijela kuća je privatno upozorila da predanost Zapada nije neograničena.

Putin je, sa svoje strane, nemilosrdno potisnuo opoziciju kod kuće. Većina Rusa, iako nisu oduševljeni ratom, nastavljaju ga podržavati. Nagađanja da bi on mogao biti oboren zbog lošeg zdravlja ili puča u palati je samo pusta želja.

Usred porasta zapadne podrške Ukrajini posljednjih dana, lako je zaboraviti da je osnovna slika mračnija.

Veći dio prve godine sukoba, magla informacionog rata i brzina kojom su se događaji mijenjali na bojnom polju stvorili su neprobojan lavirint sukobljenih narativa.

Kako rat ulazi u drugu godinu, njegove konture se jasnije vide.

Budući da su se Putinove nade u brzu, bezbolnu pobjedu pokazale iluzornima, on se nevoljko prilagodio izgledima za rat iscrpljivanja koji će se vjerovatno nastaviti barem do ruskih i američkih predsjedničkih izbora 2024., a vrlo moguće i duže, uzrokujući desetke hiljada dodatnih smrtnih slučajeva.

I predsjednik Zelenski i čelnici NATO-a morali su se prilagoditi toj novoj realnosti.

U ovom trenutku ne postoji samo zastoj, već i ćorsokak.

Putin i dalje vjeruje da će prije ili kasnije plima zapadne podrške oslabiti i da će Rusija moći konsolidirati svoje držanje na Donbasu, Krimu i kopnenom mostu između njih, ili na većem dijelu teritorije ako ukrajinski otpor bude pokoleban.

Stepen u kome Zapad nastavlja snabdevati Kijev naprednim oružjem i dalje je ključni faktor koji određuje kako će se rat razvijati.

Teoretski, uz dovoljnu podršku Zapada, Ukrajinci bi mogli biti u mogućnosti potisnuti Ruse iz istočne Ukrajine, pa čak i, možda, sa Krima.

Ali u praksi se to neće desiti, kao što Rusija neće moći zauzeti cijelu Ukrajinu.

Poljska, baltičke države i Češka zagovaraju potpuni poraz Rusije, tvrdeći da, ako Putin ne bude zaustavljen, oni bi mogli biti sljedeći. Ali iako je razumljivo, s obzirom na njihovu historiju sovjetske dominacije i stalni osećaj ranjivosti, takvi strahovi su pogrešni.

Ukrajina je poseban slučaj.

Direktan sukob sa državom članicom NATO-a bio bi samoubilački za Rusiju, a Putinovo ponašanje tokom cijelog rata pokazalo je da je on odlučan da to izbjegne.

Iako niko nije spreman to direktno reći, može se sumnjati da li Bijela kuća uopće želi da Ukrajina protjera ruske snage sa svih područja koja oni zauzimaju.

Anthony Blinken je oprezno govorio da se Rusija mora vratiti na svoje granice prije 2022., a ne na one koje su postojale prije 2014.

Ukrajinsko napredovanje na Krim, gdje većina stanovništva sebe smatra Rusima i koji je, sa stanovišta Moskve, ruska provinciji kao i bilo koja druga, riskirao bi upravo onu vrstu nekontrolirane eskalacije koju je Bidenova administracija odlučna spriječiti. Posljednjih mjeseci sve se manje govori o tome da Rusija koristi taktičko nuklearno oružje. Ali Putinova najava da Rusija obustavlja učešće u novom START sporazumu, posljednjem velikom preostalom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja između Moskve i Vašingtona, bila je ne tako suptilan podsjetnik da je nuklearna karta još uvijek na stolu.

Za razliku od Drugog svetskog rata, koji je završio tako što su saveznici zauzeli Berlin, niko ne zamišlja da se ukrajinska zastava jednog dana vihori iznad Kremlja.

Ako se isključi sveobuhvatni ruski poraz, na kraju će morati postojati političko rješenje.

Najvjerovatniji ishod je neka vrsta kopile-kompromisa —primirje ili neformalna linija razdvajanja—pod kojim će Rusija držati dovoljno okupirane ukrajinske teritorije da Putin može “prodavati” (mali) uspjeh, dok će SAD moći ustvrditi da je njihova podrška bila odlučujuća kako bi se Ukrajini omogućilo da se odupre pokušajima ruskog pokoravanja.

Takav ishod nije unaprijed određen, ali je najvjerovatniji. Ako se to dogodi, Ukrajinci će to, ne bez razloga, shvatiti kao izdaju, ali na kraju Kijev možda neće imati drugog izbora osim da prihvati.

Zapad će gorku pilulu “zasladiti” pružanjem ogromne pomoći u rekonstrukciji.

Ovo nije sretna perspektiva. Ali većina ratova završava loše. Nema razloga da mislimo da će ovaj biti drugačiji.

(Philip Short  je poznati novinar.  Napisao je i biografije Putina, kao i drugih svjetskih (autoritarnih) lidera uključujući Mao Ce Tunga: Život i Pol Pot: Anatomija noćne more. Imao je dugu karijeru stranog dopisnika u Moskvi, Pekingu i Vašingtonu. Radio je za BBC, Economist i londonski dnevni list The Times. Tekst je izvorno objavjen u magazinu Time. Prevod, politicki.ba)

Prethodni članakŠta kažu zakonske procedure: Džuvo i Zarić bez pristupa podacima ‘tajno i vrlo tajno’, smije li Mehmedagić predati dužnost bez toga!
Naredni članakU OHR-u provode konsultacije: Schmidt jednokratnim rješenjem namjerava obezvrijediti Lendin potpis, jer bi trajno rješenje ugrozilo HDZ BiH