Jedan kosovski policajac je ubijen, a jedan ranjen u pucnjavi na sjeveru Kosova, objavi je premijer te države Albin Kurti. Napadi na kosovsku policiju još traju.

“U ovom trenutku napad vatrenim oružjem na nađu policiju još traje. Napadači su profesionalci s maskama i naoružani teškim naoružanjem. Osuđujemo ovaj zločinački i teroristički napad. Organizirani kriminal uz političku, finansijsku podršku zvaničnog Beograda napada našu državu”, saopćio je Kurti.

Napad na policiju Kosova započeo je oko 3 ujutro u selu Banjska kod Leposavića na sjeveru Kosova. Tom prilikom ubijen je policajac A.B.. Policajac koji je ranjen van životne je opasnosti.

“Osuđujemo ovaj zločinački i teroristički napad. Organizovani kriminal uz političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda napada našu zemlju. U ovoj borbi štitimo i sprovodimo zakon, štitimo i čuvamo građane bez razlike i nezavisno Kosovo“, naveo je Kurti.

Sa druge strane, navodi da će izvršioci zločina i njihovi nalogodavci “biti uhvaćeni, suđeni i kažnjeni”: “Vlada Republike Kosovo i državne institucije su spremne i koordinirane da odgovore na kriminal i kriminalce, teror i teroriste.”

U međuvremenu, oglasila se i kosovska predsjednica Vjosa Osmani, izrazivši saučešće i navodeći da se hitno vraća iz New Yorka na Kosovo. Kao i Albin Kurti, i ona za ovaj događaj optužuje “srpske kriminalne bande”.