“Oni (teroristi) su dobili i političku podršku i logističku podršku i naoružanje i ratoborne vježbe od Beograda. I Beograd je nalogodavac”, kazao je u ekskluzivnom intervjuu sa Istragu sedmice Hayat TV-a kosovski premijer Albin Kurti.

Svi oni koji su bili tu, rekao je Kurti, imali su državljanstvo Srbije.

Možda su neki od njih rođeni na Kosovu, ali oni su prešli sa druge strane granice kada su napali Banjskom manastiru u Zvenačnu”, rekao je Kurti.

Istraga: Da li očekujete da će Srbija te ljude izručiti?

Kurti: “Mi računamo i na pritisak Međunarodne zajednice da ove zločince i ove teroriste da se predaju našim organima sigurnosti i pravde”.

Istraga: Da se predaju, da ih Srbija preda?

Kurti: Srbija, putem međunarodne zajednice, trebala bi da preda druge članove koji nisu poginuli i nisu uhapšeni da služe kaznu poslije predaje i poslije sudskog procesa jer očigledno se radi o teroristima, radi se o ljudima koji su napali teškim naoružanjem i na ovaj način pokušali destabilizirati Kosovo. Oni nisu uspjeli u tome, ali to ne znači da ne treba da se sučeljavaju sa licem pravde.

Istraga: Ali Srbija je zbog tih ljudi koji su poginuli proglasila dan žalosti

Kurti: To znači da Srbija stoji iza njih i iznad njih. Službeni Beograd tu je dao naredbu da se napadne na Kosovu, ali mislim da su sada uvidjeli da takve terorističke organizacije i bande nemaju šanse sa našom policijom. Nemojte da zaboravljate da ovo nisu bande krijumčarenja niti su obični građani koji su preuzeli oružje. To su profesionalne snage paramilitarne snage koje ko zna gdje su ratovale prije, a sada su došli da ratuju na Kosovu. Kosovo je mirna demokratska i suverena država koja ne može dozvoliti takve napade i oni će se morati suočiti sa licem pravde i da dobiju kazne za to što su ubili Afrim Bunjakua i što su ranili alban Rašitija i što prekršili naš zakon i naš ustavni i javni poredak. Postoje dvije organizacije u Srbiji, možda imaju članove i na sjevernom dijelu Kosova, koji se zovu ‘Sjeverna brigada’ i ‘Civilna zaštita’. Mi smo ih proglasili terorističkim organizacijama u sjednici naše vlade 29. juna ove godine. 

Istraga: Da li nene drug organizacije ili političke organizacije su povezane sa tim organizacijama?

Kurti: Moguće je, ali mi smatramo da su direktno odgovorne ove dvije organizacije koje podržava službeni Beograd.

Istraga: Službe iz Beograda ili službeni Beograd. Da li ima Moskve u ovom svemu?

Kurti: Vjerovatno ima. jer sutradan kad se desio teroristički napad na našu državu, predsjednik Srbije se sreo sa Aleksandrom Bocan-Harčenkom u Beogradu, ruskim ambasadorom u Beogradu, koji je 26. septembra 2021. godine došao na granični prelaz između Kosova i Srbije i tu da inspektira pregrupisavanje raznih vojnih snaga i opreme vojske Srbije dok im je nad glavama bio MiG-29 koji je bio ili poklon Ruske Federacije ili Bjelorusije Srbiji 

Istraga: Da li ste Vi zadovoljni reakcijom KFOR-a i EULEX-a?

Kurti: Tokom cijelog dana smo bili u komunikaciji sa KFOR-om i EULEX-om. Dotakao se i toga da li je neko od međunarodnih zvaničnika tražio da puste teroriste sa sjevera Kosova. Kosovska policija je prvi responder, prva odgovara. Taj koji prvi odgovara, kad je uspješan, nema drugog koji je potreban. Drugi je EULEX, a treći je KFOR.

Istraga: Da li je neko od međunarodnih zvaničnika tražio da pustite te teroriste

Kurti: Niko nije to tražio i niko ne može da to traži. Ja sam demokratski premijer suverene države i ne radimo takve dogovore. Niko to nije tražio od mene niti je moguće jer zna unaprijed moj odgovor. Mislim da ni KFOR ni EULEX nisu umiješani u bilo kakve takve dilove. Pobjegli su teroristi jer teren je veoma brdovit i veoma dugačka granična linija između Kosova i Srbije. 

Istraga: Vaše vlasti su objavile snimak Milana Radoičića na dan napada

Kurti: Nije montiran snimak. To je snimak sa drona i on se vidi tu i to nije slučajnost. On je glavni koji sa jedne strane sjedi u Savjetu bezbjednosti Srbije, na sastanicima u Beogradu, a sa druge strane on rukovodi sa terorističkim organizacijama zajedno sa drugim kriminalcima kao što je Zvonko Veselinović i drugi. On je glavni što se tiče zločina koji su se desili na sjevernom dijelu Kosova. Mi smo uništili 16 laboratorija za proizvodnju droge, tokom ovih dvije i po godine, a čak devet od njih je na sjevernom dijelu Kosova. Dosta korupcije i kriminala koji se dešava na sjevernom dijelu Kosova je obavezno povezan sa imenom Radoičića koji je inače na crnoj listi i SAD i Velike Britanije

Istraga: Da li ste zadovoljni reakcijom međunarodne zajednice koja je pozvala “sve strane na suzdržanost”?

Kurti: Mislim da polako, ali sigurno, svi oni imaju jasan jezik time što veoma strogo osude ovaj teroristički zločinački pokušaj Srbije, čin agresije, sa kojim žele da destabilizuju Kosovo. Svi su oni malo više sada jasniji i sigurniji o tome šta se dešavalo. Ovo je mnogo bolje naspram situacije u polovini juna mjeseca kada su kidnapovana tri naša policajca, a još i danas međunarodna zajednica kaže da ne zna gdje se to desilo iako smo mi potvrdili i dali im činjenice da se to desilo u općini Leposavić, Republike Kosovo.

Istraga: Kako komentarišete ovu usaglašenost Edia Rame i Aleksandra Vučića da KFOR treba preuzeti kontrolu na sjeveru Kosova?

Kurti: Nama trebaju zajedničke patrole, naše policije i KFOR-a, na granici između Kosova i Srbije. Što se tiče drugih stvari, to je već utvrđeno. Bilo gdje na Kosovu prvi taj koji odgovara je naša policija, potom EULEX i potom KFOR. Ne mislim da ova formula treba da se mijenja.