Da sam samo prije desetak dana u majici sa bosanskim grbom prešao preko mosta na rijeci Ibar i pokucao na vrata Srpske liste, nisam siguran da bih reportažu pisao izvan bolničke sobe. Ali otkako je paravojna formacija Milana Radoičića u Banjskoj ubila narednika Afrima Bunjakua, a kosovska policija uzvratila još ozbiljnijom vatrom, iako je još formalno septembar, u Sjevernoj je Mitrovici počeo (srpski) listopad. Srpska lista je suštinski pala.

I zato ovu reportažu pišem izvan bolničke sobe. Za razliku od Milana Radoičića koji je svoje priznanje pisao u sobi jedne od beogradskih bolnica gdje je smješten nakon što teško ranjen tokom kratkih borbi i malo dužeg bjekstva sa Kosova. Četvoricu Radoičićevih (para)vojnika saborci iz terorističke grupe su ostavili mrtve, da bi Informer i ostali Vučićevi kakofoni mogli napisati kako su im „Šiptari mučki pucali u usta“.

Da biste došli do mjesta bitke u selu Banjska, morate proći tri punkta kosovske policije. I, na kraju, dođete do specijalaca koji su bili „na prvoj borbenoj liniji“.

„Petnaest smo ih pogodili“, priča nam jedan od njih.

Četvorica napadača službeno su mrtva. I svi su Srbi s Kosova.

„One koje smo pogodili, a koji nisu s Kosova, uspjeli su izvući. Ove kosovske Srbe su ostavili“, objašnjava drugi specijalac.

Tek kada vidite teren u Banjskoj, shvatite zašto je većina napadača pobjegla. Policija je napadnuta na samom ulazu u selo gdje je bila postavljena barikada. Napadači su se odmah izvukli prema manastiru koji je smješten 500 metara u brdu.

„Napadači su imali dron. Oborili smo ga i onda su počeli da bježe. Jedan dio ih se sakrio u manastir, a drugi je nastavio da bježi“, prepričava kosovski specijalac.

Ona kuća u ispred koje je snimljen Milan Radoičić, nalazi se dvadesetak metara od zidina manastira. Cestom koja razdvaja manastir i konak ispred kojeg je bio Radoičić, većina napadača se uspjela izvući i pobjeći u brda prema Srbiji.

„Milan je sjeo u automobil i izvukao se šumskim putevima. Pratili smo ih dronom, ali su bili van dometa“, kaže treći specijalac.

Kucamo na kapiju manastira Banjska.  Uzalud. Ali iz motorole pripadnika specijalne policije čujemo da su uočili pokrete u šumici iznad puta. Kasnije vidimo jednog sveštenika koji vozi motokultivator.

„Pomoz’ Bog“, pozdravljam ga.

„Bog ti pomog'o“, odgovara sveštenik i nastavlja: „Vi novinari ste dosadni. Ne mislim na Vas konkretno. Pitat ću igumana da li je raspoložen za razgovor pa Vam javim“.

Nakon što je ušao u utvrđeni manastir, više ga nismo vidjeli. Malo kasnije ukazala su se dva vozila EULEX-a. Svoju specijalnu „operaciju“ obavili su iz auta. Brzo i efikasno su otišli na novi zadatak. Kosovski specijalci su ostali. Da čuvaju crkvu i tragove borbe koji će biti dokazi u nekim kasnijim krivičnim postupcima.

Lokalno, srpsko stanovništvo nije raspoloženo za razgovor.

„Kurir me zloupotrijebio. Da sam znao ne bih ništa govorio“, govori muškarac čija je kuća tik uz manastir.

Ništa nije vidio. Samo je čuo.

„Nisam glavu podigao“.

Dolje, u podnožju, jake su policijske snage. I dva stara kamiona koja je Radoičićeva grupa koristila kao barikade.

Sada je sve prohodno. I Albanci koji žive u blizini donose specijalcima piće i sendviče. Bez Vučićevog parizera.

Vođu terorističke grupe Milana Radoičića već sedam dana niko nije vidio. U njegovo ime prvo je govorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Onda je advokat Goran Petronijević čitao navodno Radoičićevo pismo u kojem je rekao sa je sve uradio sam. I, na kraju je MUP Srbije saopćio da se Radoičić odazvao pozivu MUP-a Srbije i da je dao izjavu. No, Radoičića niko nije vidio od nedjelje ujutro kada su ga kamere sa dronova kosovske policije snimile ispred manastirskog konaka.

U petak je kosovska policija pretresla „vjekovno ognjište“ Milana Radoičića. Skupa sa bazenima i skupocjenim automobilima. Milan je u Beogradu. Piše pisma čije skraćene verzije prije objave čita predsjednik Srbije.  Jer, kako to u razgovoru za Istraga.ba, reče kosovski premijer Albin Kurti – Beograd stoji ispred njih i iznad njih.

Vučić, tvrdi Zapad, gomila vojsku na granici sa Kosovom. Ali i Kosovari su spremni.