Svi šest službenika Uprave za indirektno oporezivanje koji su u srijedu uhapšeni u Tuzli zbog sumnje da su se udružili radi činjenja krivičnih djela pušteno je na slobodu, saznaje Istraga.ba iz više izvora. Tužilaštvo BiH odlučilo je da ne predlaže mjere pritvora zbog čega su Boris Filipović, Milorad Krčar, Elvir Ćosić, Vedad Osmanović, Ladisav Zabo i Benko Galić nakon ispitivanja morali biti pušteni na slobodu, uprkos brojnim dokazima da su godinama, kao službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja u Regionalnom centru UIO u Tuzli, reketirali privatne poduzetnike.

Tužilaštvo BiH još uvijek nije predožilo čak ni mjere zabrane za uhapšene službenike UIO osumnjičene za “koruptivne radnje”.

“Tokom istrage koju vodi Tužilaštvo BiH, prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni, koji su uposleni u Grupi za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja, počinili koruptivna krivična djela tako što su primali darove ili druge oblike koristi kako ne bi preduzeli službene radnje koje su morali preduzeti, radi otkrivanja nezakonitosti prilikom uvoza roba na područje Bosne i Hercegovine”,saopćeno je neposredno nakon početka akcije iz Tužilaštva BiH.

Prvoosumnjičeni u ovom predmetu je, kako smo već naveli, Boris Filipović. On je šef Grupe za sprječavanje krijumčarenja. Prema informacijama Istrage, šefovski poziciju dobio je na zahtjev svog komšije i visokopozicioniranog kadra HDZ-a BiH Mije Krešića koji se, proteklih dana, angažirao i u Tužilaštvu BiH kako ne bi bio upućen Filipoviću i drugima ne bi bio predložen jednomjesečni pritvor. Podsjećamo, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić nekoliko je puta u medijima priznala da je porodično povezana sa Mijom Krešićem. Filipović je prijateljski povezan i sa Zoranom Tadićem, šefom Ureda Obavještajno sigurnosne agencije BiH u Brčkom. Glas Srpske je objavio da je ova akcija ranije trebala biti realizirana, ali je “ustanovljeno da je jedan službenik OSA koji je učestvovao u akciji otkrivao informacije, poslije čega je isključen iz istrage”.

Osim Filipovića, među uhapšenima u ovoj akciji za koje Tužilaštvo BiH neće traži pritvor je i Vedad Osmanović. U pitanju je bratić državnog zastupnika i zamjenika predsjednika SDA Adila Osmanovića. I on je, dakle, bio dio grupe koja je reketirala poduzetnike na Tržnici Arizona kod Brčkog što je dokumentovani i primjenom posebnih istražnjih radnji, odnosno prisluškivanjem telefona.

Istragom je, za sada, utvrđeno da su psumnjičei službenici UIO od kineskih uvoznika uzimali mjesečne tranše mita u iznosima između tri  i pet hiljada maraka.

“Dio novca su ostavljali sebi, a dio su nosili Jeleni Majstorović”, kazao nam je sagovornik uključen u istragu u ovom predmetu.

Jelena Majstorović je šefica Grupe za krijumčarenje u UIO u Banja Luci i bliska je saradnica direktora UIO Mire Džakule. Ona, međutim, nije uhapšena iako postoje dokazi o njenoj povezanosti sa sumnjivim poslovima ove tuzlanske grupe.

Prethodni članakPravda Tužilaštva BiH: Vrijeme je inkvizicije
Naredni članakPredsjednik FK Željezničar u aferi “Respiratori”: Samir Cerić posredovao Kinezima i slao krivotvorene profakture