Na jučerašnjoj sjednici Centralne izborne komisije razmatrani su i odgovori ove institucije na dva zahtjeva koja su podnijeli politička organizacija Naša stranka i generalni sekretar Naše stranke Ćamil Osmanagić.

I u jednom i u drugom zahtjevu od CIK-a su traženi podaci ko je ovlaštena osoba u političkoj organizaciji Možemo bolje, ko su osnivači i ko su osobe za zastupanje. U zahtjevu Osmanagića je traženo i da se dostave informacije o ovlaštenoj osobi političke organizacije Možemo bolje i nezavisnoj listi CC.

Kako se moglo čuti na sjednici CIK-a, oni ne raspolažu svim tim informacijama te stoga ne mogu ni dostaviti te informacije po zahtjevu Naše stranke o čemu se obaviješteni.

Kada je riječ o zahtjevu Osmanagića on je obaviješten da mu je zahtjev neuredan te da ima pet dana da dostavi uređen zahtjev. Iako je lično preuzeo obavještenje CIK-a generalni sekretar Naše stranke nije dostavio novi zahtjev za pristup informacijama.

Kada je riječ o političkoj organizaciji Možemo bolje ona je nedavno osnovana u Bihaću, a na lokalne izbore izlazi sa listom za Gradsko vijeće Bihaća i Općinu Centar. Pokretač inicijative je Željko Mirković Grga, nekadašnji SDP-ovac iz Bihaća.

Upravo je lista za Općinu Centar predmet interesovanja Naše stranke. Mediji su ranije objavili da je aktuelni načelnik Srđan Mandić (Naša stranka) navodno spremio vlastitu listu za predstojeće izbore za Općinsko vijeće Centar neovisno o listi Naše stanke.

Kada je riječ o njegovoj kandidaturi, Mandić je prijavljen kao kandidat BH bloka odnosno Naše stranke i SDP BiH. Narod i pravda neće imati svog kandidata, a kako nam je rečeno, ostavit će svojim biračima na volju za koga će glasati za načelnika Općine Centar.

Mandić i Općinska organizacija Centar NIP su u sukobu već duži period, a vijećnici NIP-a uz podršku još nekoliko vijećnika uspjeli su izglasati pokretanje opoziva Mandića, ali referendum nikada nije održan. Odnosi između Mandića i NIP-a nisu se popravili, a Mandić u javnim nastupima tvrdi da ga podržava predsjednik te stranke Elmedin Konaković.

Koncept trojke u Kantonu Sarajevo koji je uspostavljen 2020. godine nije se održao, te su turbulencije bile prisutne i u drugim općinama.

Trojka će u Novom Sarajevu imati jednog kandidata Benjaminu Karić, te u Novom Gradu Mirzu Selimbegovića.

Prema informacijama Patrije Irfan Čengić će za Stari Grad biti kandidovan ispred SDP-a, a ne Trojke, na Ilidži Nermin Muzur, dok će u Hadžićima i Naša stranka i NiP imati kandidata za načelnika. U Ilijašu će NIP imati kandidata, a SDP u Vogošći.

(NAP)