Za par sati ćemo saznati da li se u SDP-u BiH više poštuje predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i potpredsjednik te stranke Denis Bećirović ili “kompezacioni” zastupnik Naše stranke Mirsad Čamdžić zvani Čamac. Usporedbe radi, Denis Bećirović je na izborima 2022. godine osvojio 330 hiljada glasova. Mirsad Čamdžić je, unatoč svojoj popularnosti koja datira još iz vremena kada je uređivao i vodio radijsku emisiju Ljubavni vrtuljak u kojoj je spajao usamljena srca, te iste godine osvojio 1658 glasova. Za Bećirovića je, dakle, glasalo 200 puta više ljudi nego za Mirsu Čamca. Pa, opet, Bećirovićeve stranačke kolege iz Predstavničkog doma Federacije BiH radije će, kako stvari stoje, poslušati Čamdžića i podići će će ruke za imenovanje HDZ-ovog Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.

“Vidjet ćemo da li će Bećirović izaći kao pobjednik. Denis je već dugo na čelu i prati sve procese i bilo je raznih stvari i koraka i on se nije oglašavao o tome. Ovu stvar sad SDP treba riješiti unutra. Bećirović je i potpredsjednik stranke i on sad svoj autoritet zalaže i vidjet ćemo sutra ishod. Mislim da on ovdje poziva ljude iz SDP-a. Bit će problem ako Klub SDP-a posluša Denisa. Mada, moja predviđanja govore da je Klub SDP-a čvrst i da će se završiti drugačije nego što Bećirović pledira”, izjavio je u ponedjeljak navečer Mirsad Čamdžić, komentarišući saopćenje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u kojem je pozvao stranačke kolege da ne glasaju za Marina Vukoju.

Za par sati vidjet ćemo ko je izašao kao pobjednik u SDP-u. Potpredsjednik Denis Bećirović ili član Naše stranke Mirsad Čamdžić?

Ukoliko nijedan federalni SDP-ov zastupnik (isključimo Damira Mašića) ne posluša Bećirovića, to će značiti kraj Bećirovićevih ambicija u SDP-u. Jer ako on, kao čovjek oko kojeg se okupila Trojka, koji je do nogu potukao Bakira Izetbegovića, sa 330 hiljada glasova na svom kontu, rezolucijom o Srebrenici i još nekoliko međunarodnih uspjeha iza sebe, nije u stanju svojim autoritetom “preokrenuti” barem troje federalnih zastupnika iz svoje stranke, onda to znači da on nema nikakve šanse da preuzme SDP. I to opet znači da će se Nermin Nikšić sa saradnicima pitati i 2026. godine kada se budu popunjavale stranačke križaljke.

Da li će Denis Bećirović potopiti Čamca? Teško. Jer Mirsad Čamdžić Čamac samo je “spojio” HDZ-ova i SDP-ova srca. Pa će se iz te ljubavi roditi Marin Vukoja. HDZ-ov kadar za sudiju Ustavnog suda BiH koji će, bude li Čamac potopio Denisa, narednih 19 godina odlučivati o sudbini Bosne i Hercegovine.

Za par sati znat ćemo da li će i SDP pristati da se utopi u Čamcu Naše stranke. Stranke osnovane sa sarajevsku elitu koju ne interesira šta, recimo, misle komšije Mirsada Čamdžića. Stranke čiji se vrh zadovolji sa ukupno pet-šest mandata na svim nivoima vlasti. Stranke koja je podržala i Bošku Čavar kada je u Mostaru gradske ključeve predala HDZ-u.

SDP ne postoji samo u sarajevskom Centru. SDP postoji i u Bužimu, i u Olovu, i u Goraždu, i u Mostaru, i u Bugojnu. Njihovi glasači u tim gradovima znaju da predaja Ustavnog suda BiH HDZ-u i SNSD-u nije samo pitanje da li neko podržava “LGBTQ” populaciju (kako to banalizira Čamac) već je pitanje opstojnosti države (što shvata Denis Bećirović).

Za par sati zastupnici SDP-a će odlučiti da li im je bitniji Dragan Čović od Denisa Bećirovića. Za par sati će zastupnici SDP-a pokazati da li im je Mirsad Čamdžić iznad njihovog potpredsjednika. Ustvari, za par sati će zastupnici SDP-a pokazati da li im je bitnija koalicija od države BiH. Jer, koalicija traje još dvije godine. Vukoja o državi odlučuje naredne dvije decenije. Zbog imenovanja Vukoje SDP će zauvijek nositi pečat izdajnika. Zbog HDZ-ovog Vukoje SDP će 2026. godine otići u opoziciju. Jer izdajice završavaju u “devetom krugu pakla”.