Christian Schmidt je razapet. Jednu ruku mu drže Amerika i Velika Britanija, a drugu njegov Berlin i Evropska unija. U glavi mu je košmar. Jer nije lako, napisat će Abdulah Sidran, u isti zakon upakovati rasizam i ljudska prava. Presude i ljudska prava su na jednoj strani, a na drugoj pritisci iz Vašingtona i Londona koji, pak, žive u ubjeđenju da će “relaksirati bošnjačko-hrvatske odnose”, namećući zakon kojim će Mijo Krešić iz HDZ-a BiH biti legitiman, a njegov rođak Boris Krešić iz DF-a nelegitiman Hrvat.

Nije više ni bitno što od sedam presuda međunarodnih i domaćih sudova dio Međunarodne zajednice namjerava provesti samo jednu, i to onu donesenu po zahtjevu HNS-ovog zvaničnika Bože Ljubića. Bitno je da Christian Schmidt ni sam više ne zna šta govori i šta želi.
Na sastanku sa liderima političkih partija iz Sarajeva je rekao da im daje rok od šest sedmica da postignu dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH. Sada se, pak, tih šest sedmica može pretvoriti u “devet i po nedjelja”, jer je visokog predstavnika, osim trajne zbunjenosti, u međuvremenu (u Goraždu) obuzelo i “ludilo”. Pa nas u narednih devet i po nedjelja očekuje bitka između “ludog” i zbunjenog Christiana Schmidta. Koji do podne misli jedno, a od podne drugo.
Visoki predstavnik, prosto, ne zna donositi odluke. I ne zna funkcionisati pod pritiskom. Svoje greške nikad ne priznaje.
Evo, recimo, kada je u avgustu prošle godine Christian Schmidt upitan da li će se odreći odličja “Red Ante Starčevića”, kojeg dijeli sa ratnim zločincima Jadrankom Prlićem i Dariom Kordićem, visoki je predstavnik dao neočekivan odgovor.

“Neka njima oduzmu odličja”, reći će Schmidt, odbijajući tako da izađe iz reda u kojem su dvojica pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca.
Schmidt je, objavljivali smo već nekoliko puta na Istraga.ba, sklon donošenju odluka kojima minimizira zločine.

Najveći skandal, kasnije zataškan, bio je  2007. godine, kada je Christian Schmidt kao državni sekretar za odbranu pokušao da rehabilitira nacističkog pilota Wernera Möldersa.

Njemački magazin Kontraste, tada je pisao da njemački ministar odbrane Peter Struck (SPD) 2005 je, nakon kritika u javnosti, zabranio da se jedna vazduhoplovna jedinica zove po Möldersu.

Dvije godine nakon toga, Christian Schmidt je pokrenuo inicijativu za rehabilitaciju ovog pilota Luftwaffe.

Mölders je, kako piše dalje magazin Kontraste, bio jedna od poznatih figura Trećeg Rajha, između ostalog zahvaljujući jako bliskim vezama sa Hermannom Göringom, šefom nacističkog vazduhoplovstva i jednim od prvih Hitlerovih saradnika.

Mölders se, navodi Kontraste, borio na strani nacista u Drugom svjetskom ratu, kao i ranije u Španskom građanskom ratu kao dobrovoljac. Bio je pripadnik zloglasne legije Kondor, tokom čijih bombardovanja su ubijene hiljade civila. Sam Hitler ga je nagradio najvišim odlikovanjima, a nakon pogibije proglašen je „herojem nacional-socijalizma“.

Uprkos tome, pisao je njemački magazin, Schmidt je branio Möldersa, govoreći na televiziji da ovaj nacistički pilot „nema smeđih mrlji na svom prsluku“.

Njemačka javnost je tada žestoko reagirala, podsjećujući da je Legija Kondor, kojoj je Mölders pripadao, učestvovala u zločinima.

Strajući u odbranu Möldersa, Schmidt je, kako je pisao magazin Kontraste, prekršio rezoluciju Bundestaga u kojoj je rečeno da se neće dodjeljivati odlikovanja pripadnicima Kondor legije.

Među ostalim, reagirao je historičar Detlef Bald koji je naglasio da je Mölders gradio karijeru kao vjerna karika u nacional-socijalističkom lancu, te da je kao pilot učestvovao u nacističkom bombardovanju Londona i Dunkirka.

Schmidt je tvrdio da Mölders nije imao nikakve veze sa nacističkom ideologijom, što je demantirao historičar Bald, kazavši da su Schmidtove tvrdnje netačne i vrlo opasne.

Sa opasnih tvrdnji, Schmidt je prešao na opasne materije, pa je, tako, 2017. godine, kao ministar poljoprivrede odobrio korištenje zabranjenih pesticida. Evo kako je ugledni Politico izvijestio o tom slučaju.

“Njemački ministar poljoprivrede Christian Schmist rekao je da je djelovao samostalno kada je, bez konsultacija sa kancelarkom Angelom Merkel naredio dužnosnicima da glasaju za upotrebu kontroverznog glisofata protiv korova”, objavio je 2017. godine Politico.

Ova odluka izazvala je brojne reakcije u Njemačkoj, a Schmidt je opet pokazao da ne zna donositi odluke.

Nakon što je došao u Bosnu i Hercegovinu, Scmhdit je “legitimitet”, umjesto u Bosni i Hercegovini, tražio po beogradakim kancelarijama i sajmovima Aleksandra Vučića. A onda je došao na ideju da se pozabavi i legitimnim predstavljanjem, ispravljajući, kako kaže hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman, “nepravdu svojih prethodnika”. Kada je upozoren da on, zapravo, produbljuje postojeću nepravdu, Christian Schmidt se predomislio i, barem privremeno, Amerikancima rekao – NEIN. Sada, pak, tvrdi da ništa nije najavljivao. No, svoje frustracije ne može sakriti. Umjesto visokog predstavnika, postao je komunalni radnik koji urla – “SMEĆE”. Jer je, zaboga, “sit svega”. Dakle, Christian sit!

Prethodni članakAnaliza Seada Numanovića: Je li Schmidt u stanju biti visoki predstavnik?
Naredni članakNa dan kada se glasa o povjerenju Vladi Dritana Abazovića: Milorad Dodik danas helikopterom ide u tajnu posjetu Crnoj Gori, sastanke sa nepoznatim osobama bi trebao imati na Svetom Stefanu