Christian Schmidt obilježio je današnji dan. A i više od toga.

Jutro je počelo njegovim velikim i prilično razložnim intervjuom za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista. Dok su zainteresirani čitali šta ima reći, visoki predstavnik jezdio je prema Goraždu.

Tamo se susreo s cijelim nizom zvaničnika ovog grada-heroja. A onda je uslijedila press konferencija.

I pitanje koleginice Adise Imamović s TV N1.

Ona je pitala ono što svakog istinskog novinara zanima – šta će uraditi po pitanju Izbornog zakona – hoće li nametnuti izmjene tog bitnog pravnog akta, obzirom da se bh. političari ne mogu dogovoriti. Uslijedilo je ono što su prvo iskusili neki od predstavnika federalnih političkih stranaka, piše politicki.ba. 

Kada sam krajem prošlog mjeseca uradio intervju s visokim predstavnikom imao sam priliku gledati donekle ono što je N1 urbi et orbi obznanio. Schmidt je predamnom pao u vatru. Galamio je, pritisak mu je skočio.

Dobro sam upoznao svakog visokog predstavnika. Do Shmidta predamnom nikada niko od njih nije podigao ton.Bilo je svakakvih situacija s brojnim visokim predstavnicima koji su prodefilirali Bosnom i Hercegovinom.

Schmidt je prvi koji je pobjesnio. I to pred kamerama!On je drugi Nijemac na mjetu visokog predstavnika.

Sjećam se da je jednom prilikom, u svojoj rezidenciji i nakon što je odstupio sa dužnosti Christian Schwarz-Schilling malo podigao ton kada mi je objašnjavao probleme s kojima se nosio za vrijeme kratkog obitavanja na čelu OHR-a. Iz tog vremena i on i ja znamo da su naši odnosi bili najčešće tenzični. Ja nisam mogao “svariti” njegovo insistiranje na “ownershipu” u vrijeme kada je Milorad Dodik započinjao svoj pohod na institucije BiH i prijetio otcjepljenjem.

On nije mogao pojmiti da ga neki (tamo) novinar ruži. Da zlo bude gore, Schwarz-Schilling je jednom – dok je još bio visoki predstavnik – došao u Vašington i imao službene razgovore s predstavnicima tadašnje američke administracije.

Sasvim slučajno tada sam bio u Vašingtonu i naravno da sam pohitio prema State Departmentu kako bih dobio izjavu. Kada me je vidio, nije mu bilo drago.

“Tebi ne dam izjavu”, odbrusio je. Rosemary di Carlo bila je u čudu…

Tek, kada je odstupio, nazvao me je i zamolio da popijemo kahvu. Mislim da je to “ispijanje kahve” trajalo tri sata.

I tokom tog druženja, dakle, u jednom momentu, kratko, povisio je ton. Današnji ispad visokog predstavnika Christiana Schmidta izazvat će niz pitanja.

Zašto urla?

Kada je predamnom galamio, shvatio sam to kao mješavinu frustracije i rastuće brige. I da mu je izuzetno stalo i do svog posla i do institucije koju predstavlja, ali iznad svega, do Bosne i Hercegovine i njenih građana (ali i Njemačke koju predstavlja!).I danas je govorio da mu je cilj da deblokira Federaciju BiH.

Danas je čak rekao i da će je deblokirati! Vrlo nervozan je bio kada je to izjavio.No, današnji ispad mu je naštetio.

Ne očekuje se od visokog predstavnika da galami pred kamerama. Prije se očekuje da isuče Bonsku sablju i iskoristi ovlasti koje ima. Pa neka urlaju i pred kamerama oni koje je pokosio.

Ne treba zabijati glavu u pijesak – današnji snimak otvarit će pitanje da li je Schmidt u stanju biti visoki predstavnik?

Njegova reakcija je ljudska. Sjetimo se samo postova na društvenim mrežama i ponekim medijima. Pisano je svašta. Većina od toga neistinita je! O uvredama je suvišno i pisati. I nema riječi da se one osude.

Ipak, sve je to ostavilo traga.

Schmidt, skoro mjesec dana nakon što je još jednom posegao za Bonskim ovlastima, danas je izgledao kao ranjena zvijer. Jedva se kontrolirao. A N1 je sve uredno snimio.

Nakon intervjua za Politicki.ba, napisao sam i svojevrsni osvrt.

“Ko će naslijediti Schmidta?” bio je naslov.

U podnaslovu sam napisao “Niko”.U tekstu sam naveo da ima zainteresiranih.

Nakon današnjeg snimka, vjerujem da će se i po zapadnim glavnim gradovima otvoriti pitanje budućnosti Schmidta i Ureda visokog predstavnika.