Kriv je. Penzionisani general Armije RBiH Sakib Mahmuljin proglašen je krivim za ratne zločine na području Vozuće i Zavidovića.

“Pa ga Sud BiH osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina”, saopćio je predsjednik Apelacionog vijeća Suda BiH Hilmo Vučinić.

Ovo je pravosnažna presuda Suda BiH i na nju nema pravo žalbe.

Podsjećamo, Sud BiH je 22. januara prošle godine donio prvostepenu presudu kojom je bivši komandant Trećeg korpusa Armije Republike BiH  osuđen na 10 godina zatvora za ratne zločine. Ova presuda je, međutim, u novembru prošle godine ukinuta, i održano je novo suđenje pred Apelacionim vijećem Suda BiH koje je danas donijelo pravosnažnu presudu kojom je Mahmuljin osuđen na osam godina zatvora.

Optužnica je Sakiba Mahmuljina teretila da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

On, kako se dalje navodi, protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Prvostepenom presudom je, prema pisanju detektor.ba,bilo utvrđeno da su pripadnici Odreda, u okviru akcija “Proljeće ‘95” i “Farz”, počinili ubistva 53 zarobljena pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), te nečovječno postupali prema njima i nekoliko civila.

Kako se navodi u presudi, u drugoj polovini jula 1995. u logoru Odreda “13. kilometar” jedan zarobljenik ubijen je i odsječena mu je glava, te su drugi tjerani da je ljube. Utvrđeno je da su drugim zarobljenicima u periodu od 23. jula do 23. avgusta pripadnici Odreda nanosili teške tjelesne i duševne patnje koje su za posljedicu imale polomljena rebra, izbijene zube i gubitak vida.

Prvostepeno vijeće je zaključilo da su, u okviru operacije “Farz”, u septembru 1995. pripadnici Odreda oteli zarobljenike i civile od Petog bataljona i odveli ih u logor “13. kilometar”, gdje su 52 zarobljenika ubili vatrenim i hladnim oružjem.

Prethodni članakBave se sumnjivim poslovima, pa traže zaštitu od pisanja Oslobođenja: KVP u raljama Ćelamovih ostataka
Naredni članakO slučaju Dobrovoljačka: “Ne pucaj” i bit ćeš optužen