“Nemojte, Gordana”, upozorit će advokat Vlado Adamović svoju klijenticu Gordanu Tadić koja je “samoinicijativno” željela postaviti nekoliko pitanja Admiru Suljagiću, direktoru Sekretarijata VSTV-a BiH koji je u ponedjeljak svjedočio u disciplinskom postupku protiv glavne državne tužiteljice.

Ali Gordana ga nije poslušala i počela je “ispitivati” svjedoka Suljagića koji je govorio o TCMS-u, odnosno o automatskoj dodjeli predmeta u bh. tužilaštvima.

“Admire, jesmo li mi dobro sarađivali na međunarodnim projektima”, pitala je Tadićeva.

“Ne sarađujem ja s Vama. Ja sam bio zadužen za provođenje projekata u okviru svojih nadležnosti”, odgovorio je Suljagić.

No, nije to ključna rečenica koju je izgovorio direktor Sekretarijata VSTV-a.

“TCMS je veliki sistem koji je prilagodljiv potrebama pravosudnih insitucija. Mogu reći da se radi o naprednom sistemu. CMS je instaliran u svim tužilaštvima”, kazao je svjedok.

Upravo ta njegova tvrdnja pobija stav Gordane Tadić i njenog pravnog zastupnika Vlade Adamovića da se TCMS (sistem za automatsku dodjelu predmeta i upravljanje predmetima) nije mogao u potpunosti implementirati jer nije bio razvijen do određene mjere da bi, recimo, prepoznavao “tužilačke timove”.

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a podnio je tužbu protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH zbog toga što, kao rukovodilac, nije koristila TCMS za automatsku dodjelu predmeta. Tužena tužiteljica Tadić je na taj način privilegovala određene tužitelje da rade određene predmete. VSTV je u martu 2017. godine svojim aktima obavijestio čelnike svih pravosudnih insitucija da su dužni primjenjivati ovaj sistem. Gordana Tadić nije ispoštovala upute VSTV-a. Iznoseći svoju odbranu glavna državna tužiteljica se pozvala na “mrtvu svjedokinju”, bivšu potpredsjednicu VSTV-a Jadranku Lokmić Misirača koja je preminula u aprilu ove godine.

“Kada sam preuzela dužnost glavne tužiteljice, u Tužilaštvu BiH bilo je haotično stanje. Meni je bitna sigurnost Bosne i Hercegovine. Meni je Jadranka Lokmić Misirača rekla tada da se ja prvenstveno bavim predmetima i da postepeno implementiram TCMS”, kazala je Tadićeva i dodala da je sličan stav imao i bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

“Da li ste od njih dobili neku pisanu instrukciju”, pitala je tuženu Sanela Butigan Gorušanović, aktualna potpredsjednica VSTV-a i članica Prvostepene diciplinske komisije u ovom slučaju.

“Ne”, odgovorila je glavna državna tužiteljica naznačivši da je njen rad do smrti podržavala Jadranka Lokmić Misirača.

“Imam i poruke u telefonu koje mi je slala na samrti”, pohvalila se Gordana Tadić.

Kada je u pitanju druga tačka diciplinske tužbe, a koja se odnosi na sigurnosne provjere uposlenika, Tadićeva je rekla da je za sve kriva zgrada.

“Dok nismo dobili novu zgradu nismo imali prostor za sigurnosno područje, gdje bi se držali i pregledali povjerljivi dokumenti”, rekla je Gordana Tadić svjedočeći u svoju korist.

Ali, interesovalo je članicu Disciplinske komisije Sanelu Gorušanović Butigan, da li je Tužilaštvo BiH poslalo zahtjev za sigurnosne provjere ljudi koji nisu bili tužitelji, odnosno one koji nemaju automatski pristup tajnim podacima. I, pitala je dalje glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić, kako se raspolagalo dokumentima koji su nosili oznake povjerljivosti.

“Ja sam sama primala svu povjerljivu poštu i signirala je nadležnim tužiteljima. Oni imaju pristup tajnim podacima. Kome su dalje davali oni, do njih je, nije do mene”, prebacila je Gordana Tadić eventualnu odgovornost na svoje podređene.

Njenim svjedočenjem i završnim riječima okončan je disciplinski postupak protiv glavne državne tužiteljice. Prvostepena disciplinska komisija odluku bi trebala donijeti u narednih triedestak dana i tada će biti poznato hoće li Gordana Tadić biti razriješena ili će nekažnjeno nastaviti s dosadašnjom praksom.