“Istražni sudija – kapetan Srđan Forca”, pisalo je u donjem desnom uglu Rješenja kojim je u januaru 1993. godine ukinut pritvor Danilušku Kajtezu i Milošu Maksimoviću, pripadnicima Vojske RS-a uhapšenim i optuženim zbog toga što su u ljeto i u jesen 1992. godine u Sanskom Mostu ubili više civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Taj istražni sudija, koji je ubice pustio na slobodu, danas je sudija Okružnog suda u Banja Luci i novi je član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Srđan Forca naslijedit će Milana Tegeltiju u toj instituciji.

Ukoliko njegovo ime upišete u pretrazi Haškog tribunala dobit ćete brojne dokumente u kojima se pominje ime Srđana Force. Ukratko, on je bio istražni vojni sudija Republike Srpske koji je, u najmanje četiri slučaja, na slobodu pustio počinitelje ratnih zločina. Upravo je te Forcine odluke Tužilaštvo u Hagu koristilo za dokazivanje postojanja udruženog zločinačkog poduhvata rukovodstva Republike Srpske sa Radovanom Karadžićem na čelu.

novi član VSTV-a u haškim dokumentima

“Sudija Forca donio odluke u predmetima Kajtez, Gvozden, Stanković i Đorđević, koje je Tužilaštvo citiralo kao dokaz da je predsjednik Karadžić tolerisao zločine nad nesrbima”, navedeno je u jednom od dokumenata u predmetu protiv Radovana Karadžića. 

Istraga.ba uspjela je prikupiti dokumente o dva slučaja sudije Srđana Force o kojima se govorilo i u Haškom tribunalu.

Slučaj Kajtez

Daniluško Kajtez i Srđan Maksimović bili su pripadnici SOS-a, (para)vojnih formacija kojima su rukovodili Nenad Stevandić i Ljuban Ećim.  Oni su u krajem 1992. godine uhapšeni zbog sumnje da su počinili više ubistava na području Sanskog Mosta i u logoru Manjača. Istražni vojni sudija u tom predmetu bio je Srđan Forca, današnji član VSTV-a i prijatelj tadašnjeg vođe SOS-a Ljubana Ećima. Početkom januara 1993. godine, Forca je, unatoč dokazima, odlučio pustiti na slobodu Ećimove ratnike Kajteza i Maksimovića.

Forca oslobađa ratog zločinca Kajteza

“Istražni sudija je 2.1. 1993. godine ispitao okrivljene kojom prilikom su oni izjavili da žele da se vrate u svoju jedinicu i predložili su da im sud ukine pritvor”, naveo je u obrazloženju Rješenja o ukidanju pritvora istražni sudija Srđan Forca.

Kajtez i Maksimović tako su, nekažnjeni, pušteni na slobodu. Nakon rata Kajtez je promijenio ime u Nikola Kovačević, ali je, ipak, 2006. godine uhapšen i na Sudu BiH osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti nad Bošnjacima i Hrvatima na području Sanskog Mosta i u logoru Manjača.

Sud BiH osuđuje Kajteza zbog ratnog zločina u Sanskom Mostu

Sudija Srđan Forca koji je Kajteza i Maksimovića pustio na slobodu,  nakon reforme pravosuđa u BiH postao je sudija Okružnog suda u Banja Luci i ove sedmice je izabran za člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

slučaj Gvozden

Istog dana (2. januara 1993. godine) kada je na slobodu pustio Kajteza i Maksimovića, sudija Srđan Forca je ukinuo pritvor Mili, Miroslavu, Bojanu i Ostoji Gvozdenu koji su uhapšeni nakon što su u selima Toašica i Sasina kod Sanskog Mosta i Prijedora u decembru 1992. godine ubili najmanje šest civila.

Forca oslobađa radnog zločinca Miroslava Gvozdena

“Istražni sudija je 2.1. 1993. godine ispitivao okrivljene kojom prilikom su okrivljeni izjavili da žele da se vrate u svoju jedinicu i predložili su sudu da ukine pritvor”, naveo je istražni sudija Srđan Gvozden koji je “našao da više ne postoji razlog za pritvor”.

Ubice su, tako, završile na slobodi. No, u septembru 2015. godine Miroslav Gvozden uhapšen je u Srbiji gdje je na Višem sudu u Beogradu osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina u Sanskom Mostu. Milo Gvozden nije bio dostupan istražnim organima te države.

Podsjećamo, Istraga.ba je objavila da je novoizabrani član VSTV-a Srđan Forca porodično vezan i sa odbjeglim ratnim zločincem Ljubanom Ećimom i da je član sudskog vijeća u predmetu protiv ubica banjalučkog biznismena Slaviše Krunića kojem je neposredno prije ubistva prijetio njegov prijatelj Ljuban Ećim.