Ruska Federacija više nije u Vijeću za provođenje mira (PIC), saznaje Politicki.ba.

Ova država već duže vrijeme nije aktivni učesnik najisturenijeg tijela međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Od februara mjeseca ove godine, nešto malo prije agresije na Ukrajinu, Rusija je poslala i službenu obavijest u kojoj navodi da “suspendira svoje učešće u finansiranu OHR-a”.

Prethodno, od jula prošle godine, Ruska Federacija ne učestvuje u sjednicama Vijeća za provođenje mira. Saznanja Politicki.ba o ovome potvrdili su i u Uredu visokog predstavnika.

“U julu 2021. godine Ruska Federacija najavila je da više neće učestvovati na sastancima PIC-a. U februaru ove godine dobili smo službenu obavijest o tome da Rusija suspendira svoje učešće u finansiranju OHR-a”, navedeno je u kratkom odgovoru za Politicki.ba.

PIC, tijelo osnovano Dejtonskim sporazumom, ima zadatak pratiti provođenje ovog mirovnog dokumenta.

U njegovom sastavu je čak 55 država svijeta.

Zanimljivo je da je Ukrajina jedna od njih. Osim nje, tu su i Albanija, Rumunija, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Saudijska Arabija, Turska, Maroko…

Upravni odbor PIC-a (SB PIC) vrhovni je organ ovog tijela.

U njemu su  Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Predsjedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

Upravni odbor visokom predstavniku daje političke smjernice. U Sarajevu, visoki predstavnik predsjedava sastancima ambasadora zemalja i organizacija članica Upravnog odbora u BiH dva puta mjesečno. Pored toga, Upravni odbor se na nivou političkih direktora sastaje dva puta godišnje.

Ruska Federacija već godinama ne uplaćuje svoj dio obaveza za finansiranje rada OHR-a.

Također, njenih službenika nema u ovoj instituciji već najmanje 10 godina.

Nakon agresije na Ukrajinu i sve skandaloznijih istupa ambasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova, intenzivirani su pozivi da se Rusija i formalno isključi iz PIC-a.

Ti, ali i pozivi da Ruska Federacija ne napušta PIC sve su glasniji na bh. političkoj sceni.

Poslali smo pitanja i Ambasadi Ruske Federacije u vezi s njihovim statusom u PIC-u, te obavezama prema OHR-u.

NO, odgovore nismo dobili.

Neučešćem na sjednicama, te i formalnim odbijanjem da izvršava svoje skromne obaveze u finansiranju OHR-a, Rusija se de facto samoizolirala u PIC-u.