Više nema dileme. Glavna državna tužiteljica Gordana Tadić lično je u decembru 2019. godine zabranila hapšenje Milomira Savčića, ratnog komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Vojske RS-a koji je optužen za genocid u Srebrenici i koji je u avgustu ove godine pobjegao iz BiH.

Svi detalji u vezi sa „stopiranjem“ hapšenja generala Savčića navedeni su u internom Izvještaju Tužilaštva BiH kojeg je sačinio postupajući tužitelj u ovom slučaju Predrag Tomić. Oslobođenje i Istraga.ba u posjedu su ovog „internog“ dokumenta koji se nalazi u Kabinetu Gordane Tadić i ukoliko kliknete ovdje, moći ćete pročitati kompletan Izvještaj koji otkriva kako je glavna tužiteljica spasila optuženika za genocid Milomira Savčića. U nastavku ćemo citirati ključne detalje Tomićevog izvještaja sačinjenog u septembru ove godine.

„Dana 3.12. 2019. godine, postupajući tužitelj Tomić je oko 10.50 sati poslao Glavnoj tužiteljici u Kabinet na paraf Naredbu za lišenje slobode Savčić Milomira. Istog dana, oko 11.15 sati, Odobašić Izet je pozvao tužitelja Tomića u svoju kancelariju gdje je bio prisutan i tužitelj Kajganić Milanko, a u razgovoru sa istima, interesovala ih je Naredba za lišenje slobode koju je donio tužitelj Tomić za dan 5. 12. 2019. godine i da su istu Naredbu trebali realizirati pripadnici SIPA-e“, navodi u svom Izvještaju postupajući tužilac Tomić.

interni izvještaj tužioca Predraga Tomića

On je, dakle, potpisao Naredbu Milomira Savčića 3. decembra, a hapšenje je bilo planirano za 5. decembar. Ova dva datuma vrlo su bitna za nastavak priče. A evo šta se sve događalo između 3. i 5. decembra te 2019. godine.

Dvadeset i pet minuta nakon što je postupajući tužilac poslao Naredbu za lišenje slobode generala Savčića u svoju ga je kancelariju pozvao tužilac Izet Odobašić. Sastanku je još prisustvovao tužilac Milanko Kajganić.

„Rukovodilac tužitelj Kajganić Milanko je naveo da se radi o osumnjičenom koji je general i predsjednik Udruženja boračke organizacije u RS te da se očekuje reagovanje boračke populacije ovog Udruženja. Tužitelj Tomić je iste upoznao da se radi o osumnjičenom, koji ima državljanstvo Srbije i da često odlazi u Beograd, gdje ima prijavljeno prebivalište na poznatoj adresi, kao i stan u Bijeljini na poznatoj adresi. Prema obavijesti navedenih tužitelja Odobašića i Kajganića, sa Naredbom za hapšenje Savčić Milomira je upoznata i Glavna tužiteljica Tadić Gordana, koja se ne nalazi u Tužiteljstvu, a koja je zadužila Kajganić Milanka i Odobašić Izeta da se vidi kako će se hapšenje izvršiti“, navodi dalje u svom Izvještaju postupajući tužitelj Predrag Tomić.

Kada je čuo stav tužitelja Kajganića, Tomić je rekao svojim nadređenim da mu se, „ako ima kakva prepreka za hapšenje osumnjičenog“ da pismena odluka Glavne tužiteljice.

Pola sata kasnije, 3. decembra 2019. godine oko 11 sati i 40 minuta, u kancelariju postupajućeg tužioca Tomića je došao Izet Odobašić te mu saopćio da je Gordani Tadić poslao SMS u vezi sa parafiranjem Naredbe za hapšenje generala Savčića. Tadićeva je dala suglasnost da, umjesto nje, Naredbu za lišenje slobode Milomira Savčića parafira tužilac Odobašić.

„Nakon što je Naredbu o hapšenju Savčić Milomira parafirao Odobašić, krenulo se u dostavljanje Naredbe SIPA-i i tražilo se postupanje po istoj. Istog dana (3.12) oko 12 sati i 10 minuta, nakon što je uredno zapakovanu Naredbu o hapšenju s prilozima stručna saradnica Šenderović Vanda odnijela na otpremu pošte da se ista dostavi SIPA-i, telefonom je tužitelja Tomića pozvala Hidić Senada i obavijestila tužitelja da ako Naredba za hapšenje nije otpremljena – da se STOPIRA, jer je tako naređeno od Glavne tužiteljice Tadić Gordane“, piše u internom Izvještaju Tužilaštva BiH.

Nakon „instrukcije“ iz Kabineta Gordane Tadić, tužilac Tomić je otišao do prostorije u kojoj se vršilo otpremanje pošte, te „po naredbi Glavne tužiteljice stopirao slanje Naredbe za hapšenje Milomira Savčića“.

glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić

Istog dana, oko 12. 30 Hidić Senada je, u ime Gordane Tadić, pozvala tužitelja Tomića i prenijela mu informaciju da je Glavna tužiteljica naredila da postupajući tužitelj u slučaju Savčić dođe kod nje u 15 sati. O svim zbivanjima tokom 3. decembra 2019. godine tužilac Tomić je istog dana sačinio službenu zabilješku i ostavio je u spis.

Sastanku održanom 3. decembra 2019. godine, u 15 sati, osim Glavne tužiteljice Gordane Tadić prisustvovali su Izet Odobašić, Sanja Jukić, Milanko Kajganić i postupajući tužilac Predrag Tomić.

„Rukovodstvo Tužiteljstva je zauzelo stav da odluka o lišenju slobode Savčić Milomira prenoći do sutra (4.12.) i da se ponovo održi sastanak u 8.30 ujutro (4.12.). Tužitelj Tomić i tužitelj Odobašić su na ovom sastanku insistirali da se osumnjičeni Milomir Savčić po Naredbi uhapsi i izvrši pretres prostorija“, navodi se u Izvještaju uz napomenu da je Sud BiH 2. 12. 2019. godine, pod brojem S1 2K026411 19 Krn 2 izdao Naredbu za pretres Savčićevih objekata.

Narednog dana, 4. 12. 2019. godine, oko 8.30 minuta, tužitelj Tomić je pozvao Hidić Senadu kako bi se raspitao zbog čega nema sastanka koji je zakazan dan ranije. Saradnica Glavne tužiteljice mu je rekla da se sastanak pomjera za 9.30. I dok je tužilac Tomić čekao početak sastanka u vezi sa lišenjem slobode Milomira Savčića – na recepciji Tužilaštva BiH se „iznenadno“ pojavio osumnjičeni general Milomir Savčić u pratnji svog advokata Miodraga Stojanovića.

„Oko 9 sati sa recepcije je pozvan tužitelj Tomić i rečeno mu je da su pristupili advokat Stojanović Miodrag i Savčić Milomir. Nakon desetak minuta, tužitelj Tomić je otišao do recepcije i vidio da su došli Stojanović Miodrag i Savčić Milomir, te u razgovoru sa istima obavijestio ih da nisu najavili svoj dolazak, ali da će tužitelj Tomić saslušati Savčića, s tim da je potrebno da se sala pripremi za saslušanje“, piše u internom Izvještaju Tužilaštva BiH.

General Savčić se tako uspio spasiti hapšenja. A da je sve bilo dogovoreno sa prvim ljujdima Tužilaštva BiH potvrđuju snimci presretnutih telefonskih razgovora koje je portal Istraga.ba objavio sredinom avgusta ove godine, nakon što je optuženik za genocid Milomir Savčić pobjegao iz BiH.

Milomir Savčić sa braniocem Miodragom Stojanovićem

Istog dana (3.12. 2019. godine) kada je tužilac Predrag Tomić od nadređenih zatražio parafiranje Naredbe za lišenje slobode Milomira Savčića, tada osumnjičenog generala je nazvao Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina i traženja nestalih. Savčić je u trenutku razgovora bio sa svojim advokatom Miodragom Stojanovićem kojem je predao telefon.

„Odozdo su nam informaciju poslali. Pošto oni hoće da prave priču od toga, vjerovatno vam je rekao general. Ovi naši ljudi dole sugerišu da se sutra ode kod postupajućeg tužioca, da odete Vi i general, i da kažete – mi smo došli da damo izjavu u vezi toga. Znači, da se izbjegne taj njihov cirkus, tog hapšenja. I to je meni sugerisao odozdo čovjek naš. Mi imamo tu sigurnu liniju kojom pričamo. Odobašić hoće po svaku cijenu hapšenje, a hoće i ovaj budala, taj Tomić. Ova Tadićka se opire, opire, opire, ali .. Jednostavno, neće. Ako sutra ne odete, prekosutra će hapšenje raditi“, obavijesto je Kojić generala Milomira Savčića i njegovog advokata Miodraga Stojanovića.

Ovaj razgovor je snimljen 3. decembra 2019. godine. Baš tog dana, prema internom Izvještaju Tužilaštva BiH, tužilac Tomić je zatražio parafiranje Naredbe za hapšenje generala Savčića, I baš tog dana je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić naredila da se „stopira“ slanje naredbe prema SIPA-e, tražeći od Tomića i Odobašića da sve „prenoći“. Milorad Kojić, kako se može čuti iz razgovora, kaže da Savčić „sutra mora“ otići u Tužilaštvo BiH, jer će „prekosutra raditi hapšenje“. Prema Izvještaju Tužilaštva BiH, hapšenje i je bilo planirano za 5. 12. 2019. godine ili, iz Kojićeve perspektive gledano, „prekosutra“.

„Ja mogu da idem sutra, kako ću se organizovati ne znam. Umro mi drug, sahrana. Imam neka suđenja, ali zaboravit ću to. Ja idem sutra. Dolazim na recepciju – dobar dan, dobar dan. Hoću kod tužioca. Ako on hoće spektakl, on će reći, što ste vi danas došli. Ja ću reći – došli smo da damo izjavu. On može reći, nemate vi potrebe da date izjavu, hajte vi kući i da me prekosutra klepi. TO je još jedan razlog više, ako ga naprave to, da mi medijski izađemo i kažemo – ma pi… vam materina, mi smo kod vas bili jučer i rekao evo nas na raspolaganju, ti si rekao ne trebamo vas i uhapsio nas“, iznio je mogući razvoj događaja advokat Miodrag Stojanović.

No, bilo je onako kako je Kojić i rekao. Stojanović je sa Savčićem „nepozvan“ otišao u Tužilaštvo BiH 4.12. i tužiocu Tomiću nije ostavio mogućnost da ga uhapsi. Savčić će skoro dvije godine kasnije pobjeći iz BiH nakon što ga je tužilac Tomić optužio za genocid i nakon što mu je Sud BiH, zbog kršenja mjera zabrane, odredio pritvor. Gordana Tadić je i danas glavna državna tužiteljica. Nepravomoćno razriješena. O sudbini tužiteljice koja je „stopirala“ hapšenje optuženika za genocid VSTV će se izjasniti krajem oktobra.