Čelnici Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović i Borjana Krišto u subotu su položili cvijeće na Groblju mira na Bilama kod Mostara, odajući počast “žrtvama komunističkog režima”. U pitanju je Groblje za koje čelnici antifašističkih udruženja i historičari tvrde da je “groblje vojnika poraženih u Drugom svjetskom ratu”, a koji su se borili pod ustaškim zastavama uz nacističku Njemačku.”

“Obljetnici su nazočili predstavnici crkve u Hrvata, visoki dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora BiH, koje su predvodili predsjednik Dragan Čović i Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za člana Predsjedništva BiH, zatim izaslanstvo Republike Hrvatske, predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života Bosne i Hercegovine. Program obilježavanja obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda započeo je sv. Misom u 12.00 sati, nakon čega su uslijedio komemorativni dio i pozdravni govori”, saopćeno je iz HNS.

Prisutnima na “Groblju mira” se obratila Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za člana Predsjedništva BiH istaknuvši kako se svake godine, pa tako i ove okupljamo na Groblju mira kako bi dostojanstveno obilježili Europski dan sjećanja na sve žrtve totalitarnih režima.

„Dragi prijatelji, u ovakvim prilikama, vjerujem da kod svih nas uvjek iznova mješaju se osjećaji, kako tuge, tako i odgovornosti kao i pijateta prema žrtvama koje svjedoče danas ovi bijeli križevi. Osjećaj odgovornosti prema svakoj žrtvi trebamo istinski znati cijeniti i upravo na taj način ovo će obilježavanje imati potpuni smisao, samo onda ako sjećanje na ove žrtve prenesemo našim budućim generacijama jer su i oni izdanak toga korjenja koje je zaliveno krvlju tisuća nevinih. Svaki čovjek zavrijeđuje mjesto na kojem njegovi bližnji mogu zapaliti barem svijeću, a upravo ovo Groblje mira i ovi križevi otklanjaju sjenu zaborava i ulijevaju nadu. Teror totalitarnih režima nije bio uvijek i na svakom mjestu jedak, ali zločin protiv čovjeka i njegova prava na život uvijek ostaje zločin i to ne smijemo zaboraviti“, kazala je Krišto.

Ona je dodala da projekt Groblja mira “ima i još veće značenje kada se zna da se na ovaj način skida teret prošlosti sa budućih generacija i ostavljamo im da u miru mogu graditi svoju budućnost”.
“Ali dragi prijatelji, ne smijemo zaboraviti da i danas postoje razne sile čija je namjera izbrisati sve ono što je hrvatsko. Stoga i sa ovoga mjesta moramo istaknuti važnost zajedništva koje nam je prijeko potrebno kako bi se oduprli onima koji pokušavaju živjeti na našim podjelama i našim sukobima“, kazala je Krišto.

Još 2017. godine, kada je ideja u Groblju mira bila u začetku, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar je rekao da je ovo groblje, zapravo, groblje posvećeno fašistima.

“Groblje mira zapravo je groblje uglavnom vojnicima koji su poraženi u Drugom svjetskom ratu, koji su bili na strani fašizma i sad to proglasiti grobljem mira je pljuvanje u lice svim poštenim građanima ove države, ove regije, a umiveni su u evropsku tradiciju, kulturu i evropsku priču”, kazao je tada Sead Đulić.

Hoće li groblje na koje sahranjuju i ustaše dalje podijeliti Mostar, zapitala se Radio Slobodna Evropa u novembru 2019. godine. Mostarska aktivistica Štefica Galić je i tada, ali i prošloga mjeseca tvrdila da je Groblje mira, zapravo, ustaško groblje.

Prethodni članakCrnogorski mediji objavili dokaze o vezama Dritana Abazovića i Škaljarskog klana: Abaz je naš brat
Naredni članakDvojica albanskih vojnika povrijeđena: Troje Rusa pokušalo ući u vojni objekat, kada su ih vojnici pokušali spriječiti, oni upotrijebili sprej