Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je na sastanak petericu delegata u Klubu Bošniaka Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kako bi im saopćio da on i delegati HDZ-a neće podržati SDS-ov prijedlog izmjena zakona o Ustavnom sudu BiH, saznaje Istraga.ba. Sastanak bi trebao biti održan danas u 10.30 u Kabinetu Dragana Čovića, inače predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

Ova poziv je uslijedio nakon što je prošle sedmice Demokratska fronta uputila javni poziv lideru HDZ-a, Draganu Čoviću, da se javno odrekne podrške predloženim izmjenama Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Čović je nakon toga odlučio pozvati delegate Kluba Bošnjaka kako bi im saopćio da neće podržati SDS-ov prijedlog.

Delegati iz Kluba Bošnjaka ne žele prisustvovati sjednicama Doma naroda BiH sve dok se sa dnevnog reda ne povuče prijedlog izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH koji je predložen u martu ove godine.

Tada je, naime, Želimir Nešković, SDS-ov delegat, zatražio da na dnevni red sjednice Doma bude uvršten njegov prijeldog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Prijedlog je, na kraju, i uvršten u dnevni red glasovima SNSD-a i HDZ-a BiH. Nakon toga svih pet delegata Kluba Bošnjaka odlučili  su da ne učestvuju u nastavku sjednice Doma naroda PSBiH na čijem se dnevnom redu našao zakon kojeg je predložio Nešković.

“Ne smijemo se ni dovesti u poziciju da razmatramo hoće li biti usvojen ili ne. Ne želimo nikakve rizike takve vrste. Opasna bi stvar bila da takav zakon bude usvojen čak i u jednom domu, iako postoji i drugi. Ovo je zakon koji udara u temelje Bosne i Hercegovine, molio sam da ne predlažete takav zakon, te da ne podržavate njegovo uvršavanje na dnevni red. Naš odgovor je ovo”, rekao je tada delegat Šefik Džaferović (SDA), napustivši sjednicu sa drugim delegatima.

Od tada Dragan Čović i Nikola Špirić insistiraju da sae raspravlja o ovoj tački dnevnog reda. Međutim, Bošnjaci nisu željeli doći na sjednicu, zbog čega nije bilo kvoruma. Na sve ovo reagirala nje i Ambasada SAD-a koja je prozvala SDA i druge delegate u Domu naroda PS BiH optuživši ih da ruše Dejtonski sporazum. Nakon toga, Klub Bošnjaka ostao pri svom stavu da neće doći na sjednicu dok se ne riješi ovo pitanje, ili dok se ne daju garancije da zakon neće biti usvojen.