Upravni odbor vijeća za provedbu mira (SB PIC) na nivou ambasadora akreditiranih u Sarajevu zasjedao je u utorak. Dva dana kasnije, kominikea – uobičajenog dokumenta koji se emitira nakon ovakvih sastanaka – (još uvijek) nema.

Zašto?

“Evropska unija blokirala je usvajanje teksta. Oni ne dopuštaju reference u tekstu koje podržavaju visokog predstavnika Christiana Shmidta. Ne dopuštaju ni oštar riječnik. Oni, jednostavno, ne žele uznemiriti Milorada Dodika”, ljutito nam priča jedan od ambasadora.

U razgovoru za Politicki.ba, govoreći pod uslovom anonimnosti, on prenosi da već dva dana traju sve mukotrpniji pregovori.

“Nikad ovako nije bilo. Mi smo članica EU. I mi tražimo oštar riječnik i oštre akcije protiv Dodika.Evropska unija to ne želi. Ljudi u Briselu pred sobom vide samo Mišljenje Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine za ovu godinu i ne žele ničim to ugroziti. Ali, napredak je jasan. Nije kakav bi smo željeli, ali se napredovalo. I to je gotova stvar. Čemu sad nekakvo “taktiziranje”? To stalno nastojanje da se Dodik odobrovolji nije dobro. I nikome se nije isplatilo”, kaže drugi diplomata za Politicki.ba.

Polticki.ba je iz četiri nezavisna izvora dobio potvrdu da je u toku mukotrpno usaglašavanje između zapadnih ambasada o sadržaju kominikea.

Kako vrijeme odmiče, nervoza je sve veća. I već su počele padati teške riječi. Diplomatski predstavnici zapadnih država s obje strane Atlantika žele oštro saopćenje. Brisel ne prihvata u Sarajevu usaglašeni tekst.

“To vam je EU. Svaki dan imate ovakve situacije u Briselu.

Na kraju ćemo se dogovoriti.

Sigurni smo da će tako biti. E sad, kako će izgledati tekst nakon takvog dogovora, to niko ne zna. Što vrijeme više curi, to sve izgleda lošije”, kaže još jedan evropski diplomata s kojim smo razgovrali.Kominike – ako ga bude – već danas je morao biti objavljen.

Nervozne konsultacije vodile su se unutar diplomatske zajednice u Sarajevu, te sa Briselom i u vrijeme nastanka ovog teksta.

“Mislim da će biti sutra.Nadam se da ćemo se dogovoriti. Za moju zemlju ova epizoda ne znači ništa. Mi ćemo nastaviti sa svojom oštrom politikom prema Dodiku. I nastavit ćemo podržavati visokog predstavnika. Sa EU ili bez”, kaže još jedan evropski diplomata za Politicki.ba.

Prethodni članakKako su proruski propagandisti dobijali prostor kod “profesionalca”: Amir (su)Zukić između Z1 i N1
Naredni članakOHR-ovo čistilište u Potočarima: Hoće li Schmidt preko priče o genocidu isporučiti državnu imovinu RS-u?