Dr. Zlatko Hadžidedić, profesor međunarodnih odnosa, jedan je od najvećih kritičara politike Evropske unije prema Bosni i Hercegovini. Iako njegove poruke često nailaze na neodobravanje evidentno je da živimo taj momenat.

BiH se nalazi u delikatnoj situaciji čak možda goroj od one iz 1992. godine. Hadžidedić vrlo otvoreno ističe da se Evropska unija samo deklarativno zalaže za cjelovitu BiH, a iza kulisa radi na nijemom “brisanju sa mape” i “formiranju velike Srbije, Hrvatske i Albanije”. Kao argument za svoju tezu Hadžidedić je naveo kako desnica u potpunosti kontroliše Evropski parlament i Brisel.
Ako bismo razlagali sve što vidimo jasno je da EU nije u stanju primijeniti standarde nad svojim članicama, a neće standarde za zemlje koje žele biti dijelom EU. Vrlo ‘opipljivo’ to vidimo na primjerima Hrvatske i Mađarske.

U BiH na korak smo od još veće krize, jer 19. maj, datum do kojeg je bilo neophodno osigurati finansiranje izbora u oktobru, prošao je prije deset dana!? Vrijeme teče, a s njim i nada da bi se praznik demokratije mogao održati u oktobru.

Sve što je BiH prošla kroz pokušaj nametanja Izbornog zakona u BiH po željama Dragana Čovića dokaz je da jaka desnica upravlja Briselom.

Njihovo uvjerenje je da može samo fukcionisati etnički čista država i to žele na Balkanu.

“To je već urađeno u Hrvatskoj. Takva je Slovenija. Slično je u Mađarskoj i Poljskoj. To je model koji se svuda treba promovisati u zapadnoj Evropi. EU se formirala na dvostrukim standardima – jedni važe za njih, a drugi za nas”, isticao je ranije Hadžidedić.

U tom kontekstu valja napomenuti kako je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, uz pomoć jednog visokopozicioniranog diplomate iz Brisela, spriječio visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da nametne odluku o finansiranju Općih izbora.

Nakon toga, vijest nije demantirana, ali je Sattler u zgradi Delegacije okupio dio medija, pa pričao o teorijama zavjera iz glavnog grada BiH!

Ako je tako i ako su određeni mediji skloni teorijama zavjere, zašto danas 29. maja nemamo osigurane finansije za održavanje izbora?

Ako nije Sattler, ko to šapuće Schmidtu, osim HDZ-a, da je nametanje odluke o finansiranju izbora loša poruka. Posebno jer su iskorištene sve moguće opcije u Parlamentu i Vijeću ministara. Opstrukcije su jasno uvijek dolazile od SNSD-a i HDZ-a.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) održat će svoj sljedeći redovni sastanak 6. i 7. juna 2022. godine.

No, može li se išta konkretno očekivati od ove sjednice, osim već poznatih floskula kako pozivaju izabrane dužnosnike da poštuju zakone.

Dojam je da se previše vodi računa o tome da se ne iziritira HDZ BiH i Dragan Čović, a da čelnici EU ne vode računa o iritiranje onih koji se boje za državu BiH.

U Ambasadi SAD, pak, ne kriju razočarenje što nije usvojena odluka o finansiranju Općih izbora iako je održana sjednica Vijeća ministara BiH.

HDZ BiH nazvali su licemjerima. Ja bih dodala da je u ovoj konstataciji trebalo dodati i Evropsku uniju!

(NAP)