“Od Ministarstva pravde BiH, do danas, Tužilaštvo BiH nije zatražilo bilo kakvo pružanje međunarodne pravne pomoći kada je u pitanju slučaj ikona”, kazali su u ponedjeljak za Istragu u tom Ministarstvu.

To znači da je Tužilaštvo BiH obmanulo javnost kada je 6. januara ove godine saopćilo da je putem međunarodne pravne pomoći započelo prikupljanje dokaza u predmetu “ikona”, formiranog nakon što je objavljeno da je Milorad Dodik ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio ikonu koja potiče iz ukrajinskog grada Luganska koji se nalazi pod okupacijom proruskih paravojnih formacija.

Podsjećamo, glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić saopćio je za N1 da ta institucija “u okviru navedenog predmeta provodi radnje i aktivnosti”, te da su poslali “zahtjeve za prikupljenje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći”. No, u Ministarstvu pravde ističu da takav zahtjev nikad nisu dobili. Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima BiH jasno je propisao proceduru za prikupljanje dokumentacije.

“Zamolnice domaćih pravosudnih organa za međunarodnu pravnu pomoć dostavljaju se stranim pravosudnim organima posredstvom Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine“, navedeno je u članu 4 ovog Zakona.

Prije tačno mjesec dana Tužilaštvo BiH je izvijestilo javnost da su formirali predmet u vezi sa ikonom koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu. Do danas državni tužioci nisu poslali nikakvu naredbu policijskim agencijama na nivou BiH da započnu sa istragom.

“Nismo dobili nikakav akt Tužilaštva u vezi s tim predmetom”, kazali su nam u ponedjeljak ujutro u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Isti odgovor dobili smo i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela u okviru koje djeluje odjel Interpola za BiH.

“Od nas nije zatražena nikakva provjera u vezi sa ovim slučajem. Niti smo, putem Interpola, dobili ikakav akt iz Ukrajine, niti je Tužilaštvo BiH od nas zatražilo da, putem Interpola, izvršimo bilo kakve provjere”, kazali su nam krajem prošle sedmice u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da po Zakonu o krivičnom postupku Tužilaštvo BiH za sve pretrese i izuzimanje dokumenata i materijalnih dokaza mora tražiti naredbu sudije za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine, zatražili smo informaciju i iz te institucije.

“Od Suda BiH, do ponedjeljka ujutro, nije zatražena nikakva naredba u vezi sa slučajem ikona”, rečeno nam u toj pravosudnoj insituciji.

Dakle, unatoč objavi da su “formirali predmet”, Tužilaštvo BiH ni mjesec kasnije nije poduzelo nijednu konkretnu radnju u vezi sa ovim slučajem.

U međuvremenu je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, preko svog glasnogovornika Gubešića, najavila da će zbog slučaja ikona saslušati Željka Komšića i Šefika Džaferovića, članove Predsjedništva BiH koji nemaju nikakve veze sa Dodikovim poklonom Sergeju Lavrovu. Krajem decembra je, podsjećamo, rusko Ministarsto vanjskih poslova vratilo ikonu koju je na teritoriju BiH ponovo donio bh. ambasador u Moskvi i kadar SNSD-a Željko Samardžija. Ikona se tenutno nalazi na nepoznatom mjestu. Tužilaštvo BiH, rekosmo, od Suda BiH do danas nije zatražilo izdavanje naredbe za njeno izuzimanje.