Sud BiH odredio jeu srijedu popodne jednomjesečni pritvor direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću, saznaje Istrga.ba.

Njega Tužilaštvo BiH sumnjiči da vođa organizirane kriminalne grupe koja je izvlačila novac iz Bosnalijeka, a potom, preko offshore računa, kupovala dionice te farmaceutske kompanije. Osim toga, izvučeni novac je iskorišten i za kupovinu dionica konjičkog preduzeća Turist best d.d..

Prije nego je u ponedjeljak lišen slobode, Sud BiH je blokirao i 23 posto dionica Bosnalijeka koje su se, prema Registru vrijednosnih papira FBiH, vodile na kompaniji KBC EURO CREDIT CAPITAL. Sumnja se da je vlasnik tih dionica Nedim Uzunović, te da ih je kupio tako što je prethodno izvukao novac iz Bosnalijeka, i to preko predstavništva te kompanije u Rusiji. Prije nego je ova offshore kompanija, registrirana na Malti, preuzela ove dionice, one su bile u vlasništvu Federacije BiH, a Vlada FBiH je 2016. godine saopćila da ih je prodala nepoznatom kupcu. Osim ovih dionica, sumnja se da Uzunović vlasnik dodatnh deset posto kapitala koji se vodi na skrbničkom računu otvorenom u ruskoj Sberbanci.

Sud BiH je, prema informacijama Istrage, blokirao i nekoliko nekretnina koje su u vlasništvu porodice Uzunović, te dionice u kompaniji Turist best d.d. Konjic. I u ovoj firmi dio kapitala je knjižen na skrbnički račun otvoren u Sberbanci.