Počeli su izbori u Turskoj. Ankete predviđaju neizvjesnu utrku i za predsjednika Republike, a pogotovo za novi saziv parlamenta.Nekih 64 miliona turskih birača danas glasaju za šefa države i poslanike.

Prema procjenama portala 600vekil.com, očekuje se drugi krug predsjedničkih izbora.Kandidat se bira za predsjednika ako dobije najmanje 50% glasova . Ako nijedan kandidat ne prođe 50% u prvom krugu , dva kandidata sa najviše glasova prolaze u drugi krug i takmiče se međusobno, prenosi politicki.ba.

Kemal Kilicdaroglu, predsjednik Republikanske stranke (CHP) kojeg podržava još pet opozicionih stranaka, u prednosti je u odnosu na aktuelnog predsjednika Republike Recepa Tayyipa Erdogana, lidera Stranke pravde i razvoja.

Drugi krug izbora bi trebao biti održan 28. maja.

Stranke ulaze na opće izbore kao savez, bilo kao jedna stranka ili kao savez, kako bi bile predstavljene u Velikoj narodnoj skupštini Turske. Stranke ili savezi pripremaju listu kandidata za svaku izbornu jedinicu. Ako glasovi saveza na nivou cijele zemlje pređu cenzus od 7% , stranke unutar alijanse dobijaju pravo da biraju poslanike. Poslanici se strankama dijele po D'Hondt sistemu prema glasovima koje dobiju u regijama.

Opći izbori, na kojima će biti određeno 600 novih članova TGNA , održatvaju se zajedno sa prvim krugom predsjedničkih izbora.

Ako se prognoze ostvare, blok Savez rada i slobode koji predvodi Narodna demokratska partija (HDP), stranka lijeve orjentacije koja uglavnom okuplja Kurde, imat će odlučujuću ulogu u formiranju vlade. Ova stranka ranije je signalizirala da je uz Nacionalni savez šest partija koji predvodi Kilicdarogluova CHP.

301: Broj mjesta potreban da bi se postala većina (50 + 1%) u parlamentu.

360: Broj mandata potreban da bi se prijedlog ustavnog amandmana stavio na referendum.

400: Dvije trećine skupštine. Broj mjesta potrebnih za direktnu promjenu ustava bez potrebe za referendumom.

Portal 600vekil.com predviđa i vrlo tijesnu utrku za većinu u Parlamentu.