Federalni zastupnik Naroda i Pravde Halil Bajramović pravosnažno je osuđen na tri godine zatvora, saznaje Istraga.ba. Presuda Vrhovnog suda FBiH ove je sedmice, kako saznajemo, dostavljena Bajramoviću i njegovoj odbrani. To znači da će visokopozicionirani kadar Naroda i Pravde morati u zatvor te da ostaje i bez mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Podsjetimo, u junu prošle godine Kantonalni sud u Bihaću objavio je prvostepenu presudu kojom je predsjednik NiP-a u Unsko-sanskom kantonu Halil Bajramović proglašen krivim za krivično djelo obmana pri davanju kredita.

Prema tadašnjem saopćenju Kantonalnog suda u Bihaću, optuženi Halil Bajramović proglašen je krivim da je počinio krivično djelo Obmana pri davanju kredita ili drugih pogodnosti iz člana 268. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Nasuprot tome, Halil Bajramović je oslobođen od optužbe da je počinio krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 2. u vezi sa stavom 1.

Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, dok se optužba odbija za krivično djelo Podstrekavanje na izvršenje krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1., a u vezi sa članom 32. Krivičnog zakona Federcije Bosne i Hercegovine.
Optuženi Halil Bajramović kao podstrekač i Rifet Alibabić kao izvršilac oslobođeni su i od optužbe da su počinili krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. i Krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 1. u vezi sa članom 32. stav 1. i 54. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.
Protiv ove presude bila je dozvoljena žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine. Neposredno prije ročišta, Bajramović se sastao u Sarajevu sa federalnim tužiocem i članom VSTV-a Sašom Sarajlićem. Istraga.ba je dokumentovala taj susret, a Bajramović i Sarajlić su kazali da su se slučajno sreli iako se do tada nisu poznavali. Objava tih fotografija očito je spriječila Bajramovića da pokuša utjecati na sudije Vrhovnog suda FBiH koje su sada u cjelosti potvrdile presudu Kantonalnog suda u Bihaći. A to znači da Halil Bajramović mora u zatvor.