Kada je, vraćajući se iz Dubaija, gdje čuva šefa narko kartela Edina Gačanina Tita, u petak sletio u Sarajevo, bivši pripadnik FUP-a Dženis Kadrić je uhapšen. Za njim je ranije bila raspisana potraga, jer se nije odazivao na sudske pozive kako bi odgovarao za nasilničko ponašanje iz 2019. godine.
Na saslušanju u policiji Kadrić je optužio portal Istraga.ba da mu pakuje. Nakon saslušanja, ubrzo pušten, bez obzira na to što je mjesecima bio nedostupan pravosudnim organima i što će, izvjesno je, ponovo u Dubai, gdje živi posljednje dvije godine, radeći ko šef obezbjeđenja Edin Gačanina Tita, vođe narko kartela Tito i Dino.
Dženis Kadrić je, objavljivali smo već, bio pripadnik Specijalne jedinice Federalne uprave policije, kada je, zajedno sa još četvoricom kolega u septembru 2016. godine u Sarajevu čuvao vođu kartela Tito i Dino. Nakon što je pokrenuta interna istraga, tokom koje su potvrđeni svi medijski navodi, Kadrić je napustio FUP, te je zajedno sa kolegom Ibrom Miladinom otputovao i Dubai, gdje se ubrzo preselila i njegova supruga koja, kako se može vidjeti na njenom Instagram profilu, živi na visokoj nozi.

Petorica pripadnika Specijalne jedinice Federalne uprave policije u septembru 2016. brinula su se za sigurnost Edina Gačanina. Specijalci Dženis Kadrić, Dražen Čobović, Senad Kadić, Adin Ćatić i Amir Druškić tih su dana uzeli bolovanje i bili su na slobodnim danima u Federalnoj upravi policije. Imali su samo jedan zadatak – štititi Edina Gačanina po svaku cijenu. O Titovoj sigurnosti, osim federalnih specijalaca, brinuo je još i bivši pripadnik Legije stranaca – Adnan Pervan Legija. Te večeri, vođa kartela „Tito i Dino“ smjestio se u sarajevskom Hotelu Bristol gdje mu je, prethodno, sobe rezervisao Gordan Memija. Edin Gačanin je bio smješten u sobi broj 1119, njegov poslovni partner Adnan Smajlović Pepi bio je u sobi 1121, dok je Adnan Pervan zadužio karticu od sobe 1112.

U znak zahvalnosti, Edin Gačanin Tito je odlučio da dodatno opremi Specijalnu jedinicu FUP-a.
“Za vrijeme boravka Edina Gačanina u BiH, prilikom zajedničkih kontakata imenovanog u društvima u kojima su pored Gačanina, Gordana Memije i drugih lica bili su pripadnici Specijalne jedinice FUP-a. Na jednom susretu, pretpostavlja se, dogovorena je nabavka-kupovina opreme za Specijalnu policijsku jedinicu FUP-a, na način da je Gačanin dao sredstva u gotovini Erminu Alameroviću zvanom Kiki, vlasniku firme RHEA EXPRES, a koji je, potom, nakon kontakata sa Mustafom Selmanovićem, komandantom Specijalne policijske jedinice, preko svoje firme uvezao i donirao opremu Ministarstvu unutrašnjih poslova federacije BiH, odnosno potom MUP FBiH je opremu dodijelio Specijalnoj jedinici FUP-a”, navedeno je u Informaciji koju je Federalna uprava policije dostavila Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Jedan komplet uniforme tada je preuzeo i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampra. Međutim, istraga u Tužilaštvu Kantona Sarajevo nikad nije okončana, iako je kroz dokumentaciju utvrđeno da je ministar Čampara dobio uniformu. Ipak, prije dva mjeseca, Tužilaštvo BiH je preuzelo ovaj predmet i trenutno ga duži državna tužiteljica Elvira Stanojlović. No, kako je Čamparin prijatelj Džermin Pašić preuzeo kontrolu nad tim odjelom u Tužilaštvu BiH, teško da će istraga o narko kartelu Tito i Dino biti okončana podizanjem optužnice protiv bilo kojeg pripadnika ove kriminalne organizacije. U međuvremenu, državni tužilac Dubravko Čampara pokrenuo je istragu protiv Mirze Gačanina, koji se “sukobio” sa Edinom Gačaninom Titom. Za Mirzom Gačaninom je raspisana crvena potjernica i on se već nekoliko mjeseci nalazi u bjekstvu.