Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija obećao je prošle sedmice, u jednom sarajevskom restoranu, državnom tužiocu Dubravku Čampari da će ga imenovati za glavnog tužioca Federacije BiH, saznaje Istraga.ba.

Sastanku je prisustvovao i Dubravkov brat Aljoša Čampara, inače federalni ministar unutrašnjih poslova čiji savjetnici uređuju portal Pressmedia na kojem je, dan nakon sastanka, prenesen veliki intervju Milana Tegeltije koji je dao Radio televiziji Republike Srpske.

Nakon sastanka braće Čampara i Milana Tegeltije, predsjednik VSTV-a je sa svojim prijateljem Muhamedom Ajanovićem, dekanom Stomatološkog fakulteta obilazio pojedine lidere političkih partija čije je sjedište u Sarajevu kako bi dobio podršku za planirano imenovanje.

Dubravko Čampara se, saznajemo, već prijavio na konkurs za glavog federalnog tužioca. Osim njega, za ovu poziciju su još konkursali državni tužilac Saša Sarajlić i federalni tužilac Munib Halilović. Intervjui s kandidatima su zakazani za petak, a sve bi trebalo biti završeno do kraja mjeseca, odnosno na narednoj sjednici VSTV-a, jer novi članovi, čijim angažmanom Tegeltija gubi većinu, na dužnost stupaju u novembru.

Već smo na Istrazi objavljivali dokaze da porodica Čampara mjesecima sarađuje sa predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom, ali i medijima bliskim HDZ-u i SNSD-u.

Kada je Vlada Republike Srpske u maju ove godine nezakonito uputila Ujedinjenim nacijama Izvještaj Republike Srpske, u poglavlju nazvanom “Političke zlouptrebe SDA i Željka Komšića”, zvaničnici RS-a su kao dokaze ponudili izjave “insajdera iz SDA” Aljoše Čampare.

izvod iz Izvještaja Vlade RS-a

Ministra Čamparu Vlada RS citira kao izvora informacije da Obavještajno sigurnosna agencija BiH sa Osmanom Mehmedagićem na čelu plasira laži o Republici Srpskoj i HDZ-u BiH. Ovaj dokument je, rekosmo, upućen Generalnoj skupštini UN-a u maju 2020. godine i u njemu se, osim OSA-e, SDA i Željka Komšića, oštri kritikuje i visoki predstavnik Valentin Inzko.

Osim ovoga, veze porodice Čampara sa Republikom Srpskom dokazuju i anonimne krivične prijave upućene protiv direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca. Već smo objavili da je savjetnica federalnog ministra Aljoše Čampare Mirela Bubalo poslala  “anonimne krivične prijave” protiv Mehmedagića i Debeveca, a nekoliko dana kasnije te je prijave u centralnom dnevniku objavila Radio televizija Republike Srpske. Prijava je kasnije objavljena i na RTRS-ovoj emisiji Pečat,  a na dokumentu je bio vidljiv “prijemni pečat” Tužilaštva BiH.

prijemni pečat Tužilaštva BiH na prijavi koju je objavio RTRS

Osim Izvještaja Vlade RS-a gdje je tretiran kao “insajder u SDA”, te “anonimne krivične prijave” koju je poslala njegova savjetnica, a objavio RTRS, Čampare su imale saradnju sa medijima u RS-u i na slučaju “državljanstvno” predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca. Tu priču je, podsjećamo, u javnost plasirao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Nakon toga portal Pressmedia   čiji je osnivač porodica Čamparine savjetnice Mirele Bubalo objavio je protiv predsjednika Suda BiH 29 tekstova u kojima problematizira “lažni identitet” i “špansko državljanstvo”. Samo u jednom danu, 11. septembra ove godine, portal Pressmedia za kojeg službeno pištu savjetnici ministra Čampare, objavio je četiri teksta protiv Ranka Debeveca.

Nakon Dodika, Čamparin portal u kampanji protiv Debeveca

Jedan od tekstova koji su na Pressmedia.ba objavljeni o Debevecu odnosio se i na “ekskluzivne dokumente” koji dokazuju da predsjednik Suda BiH ima dvojno državljanstvo. Isti dokumenti, dan poslije objavljeni su na portalu “banjaluka.net”, poznatom po objavljivanju identiteta zaštićenog svjedoka protiv premijera RS-a Radovana Viškovića. Odmah nakon toga, sve je objavila Radio televizije Republike Srpske, koja se istovremeno pozvala na pisanje Čamparine Pressmedie i portala “banjaluka.net”.

saradnja Pressmeda.ba i RTRS-a

Uporedo s napadima na direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH (koju su Dodik i Čović nazvali neprijateljskom organizacijom), portal Pressmedia preko kojeg je Čampara plasirao čak i svoja službena sapćenja, pisao je hvalospjeve o Milanu Tegeltiji, predsjedniku VSTV-a. Štaviše, na ovom portalu čiji se novinari finansiraju iz budžeta Federacije BiH, promovisani su i twittovi predsjednika VSTV-a.

Tegeltija zvijezda Pressmedia.ba

Promovišući, očito, politiku Dodikovih kadrova, Aljoša Čampara i njegov brat su uspjeli pridobiti i naklonost predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, pa s njim, napokon, početkom oktobra sjedaju u jednom sarajevskom restoranu gdje im je, prema informacijama Istraga.ba, obećano imenovanje Dubravka Čampare na poziciju glavnog tužioca Federacije BiH. Dan nakon tog sastanka, Pressmedia je prenijela Tegeltijin intervju sa RTRS-a, kako bi dodatno učvrstili savezništvo. S obzirom na to da se Dubravko Čampara izjasnio kao “Ostali”, ne postoje ustavne smetnje za imenovanje, jer je Ustavom FBiH određeno da nijedan konstitutivni narod ne može imati više od dvije od ukupno šest nabitnijih pozicija u Federaciji. Kako su federalni premijer i predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH Bošnjaci, a predsjedavajudi Doma naroda FBiH i predsjednik Ustavog suda FBiH Hrvati, Munib Halilović je, faktički, već unaprijed isključen iz utrke. U igri je ostao samo Dubravko Čampara koji se preventivno izjasnio kao ostali, iako je njegov brat dopredsjedavajući Doma naroda FBiH iz reda Bošnjaka.

S obrizom na to da u novembru umjesto Jadranke Lokmić Misirača funkciju u VSTV-u preuzima Biljana Simeunović, a umjesto Tegeltijine miljenice Milijane Buhe Lejla Hadžić, većina za Dubravka Čamparu bi mogla biti upitna. Stoga je dogovoreno imenovanje po hitnom postupku, i to najkasnije do 24. oktobra ove godine, kada i formalno ističe mandat Milijani Buhi, čiji bi glas mogao biti odlučujući.

Dubravko Čampara je, podsjećamo, bio kandidat i za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH, ali je SDA odlučila da ga ne podrži. Nakon toga, Aljoša Čampara je započeo proces napuštanja Stranke demokratske akcije.

 

 

 

Prethodni članakUznemirujući sadržaj: Hrvatski policajci brutalno pretukli migrante i ilegalno ih prebacili u BiH
Naredni članakNermin Bise piše hronologiju beščašća: Nasilje prema Veležu je uvod u rušenje Saveza i reprezentacije