“Ako možete komunicirati sa HDZ-om, možete i međusobno – datum, vrijeme i mjesto gdje ćete se javno okupiti i javnosti, raspraviti ovu temu, te predočiti jasne odgovore na pitanja:

Da li prihvatate nametnute odluke Christiana Schmidta?

Šta je vaš plan ukoliko prihvatate, a šta ukoliko ne prihvatate te amandmane?”, navedeno je u javnom pozivu koje je bh. političarima uputila grupa intelektualaca iz BiH.

U nastavku ovo pismo možete pročitati u cjelosti.

“Poštovani izabrani predstavnici i predstavnice građana Bosne i Hercegovine,

poštovani čelnici i čelnice političkih subjekata u Bosni i Hercegovini,

mi, dolje potpisani, slobodni smo građani Bosne i Hercegovine. Niko od nas neće izgubiti niti steći niti jedno pravo ili privilegiju kao rezultat toga ko se od vas nalazi na vlasti.

Opći izbori održani drugog oktobra ove godine pokazali su da nijedna politička partija koja se deklariše kao probosanska nije dobila potpun legitimitet. Štaviše, jasno je da su neki od vas izabrani zbog sposobnosti upravljanja komunalnim i socijalnim resorima, neki jer su se pokazali bolji u upravljanju državom, a neki jer se smatra da brane vrijednosti do kojih je velikom dijelu građana stalo.

Izbori iza nas, međutim, nisu obični izbori, ovaj put ne zbog bilo čega što ste uradili vi ili građani Bosne i Hercegovine. U izbornoj noći, dok su se još brojali glasovi, mi, građanke i građani Bosne i Hercegovine, poniženi smo kao rijetko kada u našoj historiji. OHR je izvršio nesvakidašnji udar na našu demokratiju. Mijenjanje izbornog zakonodavstva jedan sat nakon zatvaranja birališta samo po sebi predstavlja nevjerovatan kolonijalistički čin. Po svemu što znamo, taj udar je izvršen u dogovoru s političkim Zagrebom i u korist jedne političke stranke u BiH. To poniženje došlo je od čovjeka za kojeg nikad nismo glasali ni mi ni vi.

Bosanci i Hercegovci nisu kolonijalizirana rulja, i ako nas neki neizabrani namjesnik tako želi posmatrati, vi, naši izabrani predstavnici, na to nemate pravo.

Ako vi i mi to odlučimo, nametnute odluke Christiana Schmidta bit će mrtvo slovo na papiru. Ne postoji način da se sprovedu u djelo. Ako vi, u ime naroda i građana BiH, odlučite da su prihvatljivi, bit će prihvaćeni.

Ovaj trenutak u historiji ima presedan. Riječ je o periodu pred i nakon što je objelodanjen tzv. Vance-Owenov mirovni plan. Sa istim posljedicama za zemlju i narod kao u proljeće 1993. godine. Znamo šta smo tada odlučili. I znamo kako je završio taj pokušaj podjele BiH.

Nije trenutak da nam nudite svoje lične ratove i razmirice umjesto vizije. Ni tema nije takva. Ovo je tema i trenutak koji zahtijevaju konsenzus oko temeljnih pitanja građanske demokratije i opstanka Bosne i Hercegovine kao suverene i nedjeljive države. Schmidtova odluka izlazi daleko izvan domena stranačke politike i odgovornosti. Niko od vas niti ima pravo, niti je dobio mandat da bilo kakvu odluku donese sam.

Ova država ima historiju veoma jasnog javnog izjašnjavanja o najvažnijim pitanjima koji određuju sudbinu njenih građana i građanki. U najcrnjim trenucima devedesetih godina prošlog vijeka organi Republike Bosne i Hercegovine su naširoko i nadugo raspravljali o najsitnijim detaljima mirovnih planova. I ZAVNOBiH tokom Drugog svjetskog rata treba vidjeti u ovom nizu historije javnog izjašnjavanja i samoodređivanja na temelju ravnopravnosti, jednakosti i cjelovitosti jedne multietničke zemlje.

U skladu sa tom političkom tradicijom, zahtijevamo od vas, političkih subjekata opredijeljenih za BiH, da ustanovite format sastanka – ako možete komunicirati sa HDZ-om, možete i međusobno – datum, vrijeme i mjesto gdje ćete se javno okupiti i javnosti, raspraviti ovu temu, te predočiti jasne odgovore na pitanja:

  1. Da li prihvatate nametnute odluke Christiana Schmidta?
  2. Šta je vaš plan ukoliko prihvatate, a šta ukoliko ne prihvatate te amandmane?

Niko od vas na izbore nije izašao tražeći mandat da pregovara o podjeli Bosne i Hercegovine, odnosno o getoiziranju njenih građana. No, pošto su se okolnosti tako dramatično promijenile u izbornoj noći, dužni ste jasne i nedvosmislene odgovore građanima. To pravo na odgovor niko nam od vas ne može suspendovati ili uskratiti.

 

Pismo potpisuju: Dženita Karić, Dr. Adnan Mahmutović, Dr. Ehlimana Memišević, Dr. Jasmin Mujanović, Senad Pećanin, Dr. Vahidin Preljević, Dr. Ermin Sinanović, Dr. Emir Suljagić