Vođa narko kartela “Amerika” Zoran Jakšić nije usamljen. Još najmanje trojica regionalnih kriminalaca imaju važeće bosanskohercegovačke pasoše izdate na tuđa imena. Dva od  tri važeća lažna pasoša izdao je MUP HNK sa sjedištem u Mostaru.

Davora Trajkovića iz Vranja srbijanski mediji označavaju kao moćnog narko bossa. Policijske agencije u regiji sumnjaju da upravo on i njegov klan  stoje iza pošiljke kokaina vrijedne 300 miliona eura koja je krajem marta ove godine zaplijenjena u delti Dunava. Međutim, rumunske vlasti koje vode istragu ovom slučaju, nisu optužile Trajkovića. Beogradske Večernje novosti, u avgustu ove godine, objavile su informaciju da Trajković posljednjih mjeseci živi u Moskvi. E, upravo ovaj srbijanski kriminalac ima važeći bosanskohercegovački pasoš izdat na ime Đorđe Guzina. Dobio ga je 2015. godine u Mostaru. Dakle, u pasošu se nalazi fotografija Davora Trajkovića, a u rubrikama ime i prezime piše – Đorđe Guzina.

Istraga je u posjedu brojnih dokumenata u vezi sa ovim slučajem, Evo detalja iz jednog dokumenta Tužilaštva BiH.

“Početkom 2015. godine, njima poznati članovi organizovane grupe za organizovani kriminal predali su Trajković Davoru krivotvorenu dokumentaciju i to krivotvorenu ličnu kartu Republike Srbije broj 003124593 na ime Đorđe Guzina, na osnovu čega je pribavljen Izvod iz matične knjige rođenih i Uvjernje o državljanstvu BiH na ime Guzina Đorđe”, navedeno je u dokumentu Tužilaštva BiH iz marta 2017. Godine.

S tim dokumentima, Trajković se prijavio u Mostaru u ulici Put 29. Hercegovačke udarne divizije bb. Tom prilikom mu je pomogao Izet Redžović, srbijanski državljanin nastanjen u Sarajevu.

“Dana 3.2.2015. godine Trajković Davor u prostorijama Odjeljenja za administraciju MUP-a HNK Mostar predao je zahtjev za izdavanje lične karte na ime Guzina Đorđe”, navelo je Tužilaštvo.

Dva mjeseca kasnije, sa tom ličnom kartom, izdatom na ime Guzina Đorđe, Trajković predao je zahtjev za izdavanje pasoša, a samo 4 dana kasnije, dobio je pasoš na ime Đorđe Guzina.  Broj pasoša je B0200242.

“Važeći”, piše i danas u sistemu IDDEEA-e ukoliko potražite podatke o ovom pasošu.

Iako je Tužilaštvo BiH još 2017. godine dokumentovalo kompletan slučaj, bh. pasoš sa lažnim identitetom i danas je u posjedu srbijanskog narko bossa  Davora Trajkovića. MUP HNK ga nikad nije poništio, iako je poništavanje i izdavanje pasoša isključivo njihova nadležnost.

I Desimir Babić Desko je poznato lice iz rubrike crna hronika srbijanskih medija. On se, pak, u BiH zove Mišo Miladinović i živi u Mostaru. Posjeduje važeći pasoš, mada su policijske agencije i Tužilaštvo BiH upoznati s načinom izdavanja tog dokumenta. Uglavnom, princip je isti. Desimiru Babiću je prvo obezbijeđena krivotvorena srbijanska lična karta na ime Miše Miladinovića koji je rođen u BiH. U avgustu 2013. godine Babić se, kao Mišo Miladinović, prijavio u Mostaru, na adresi Braće Lakišića br. 21.. Potom je pribavio Uvjerenje o državljanstvu BiH i na osnovu njega podnio zahtjev za izdavanje lične karte. Odmah tog dana je napustio BiH u automobilu registrovanom u Loznici. Krajem avgusta, Babić je preuzeo ličnu kartu, te je predao zahtjev za izdavanje pasoša. Početkom septembra, tačnije 6.9. 2013. godine, Babić je dobio bh. pasoš sa svojom fotografijom izdatom na ime Mišo Miladinović iz Mostara. Taj pasoš je posjedovao i kada je krajem 2016. godine uhapšen u Holandiji zbog trgovine kokainom. Unatoč svemu, MUP HNK nikad nije poništio njegov pasoš, niti je Tužilaštvo BiH koje je imalo sve informacije tražilo poništavanije navedenog pasoša izdatog pod brojem A1811707.

I pasoš izdat na ime Radoša Kovača koristi osoba drugog identiteta. Policijske agencije u BiH do sada nisu uspjele identifikovati o kome se radi. Pasoš je izdat 2013. godine u Gradišci. Do danas nije poništen. Broj ovog pasoša je A1848093, a evidentirano je da je osoba sa ovim lažnim pasošem prešla granicu BiH 5.8. 2014. godine zajedno sa Mišom Miladinovićem, što je lažno ime srbijanskog kriminalca Desimira Babića.

Filip Korać je jedan od najpoznatijih srbijanskih kriminalaca. Smatraju ga jednim od čelnih ljudi Zemunskog klana. On je u decembru 2016. godine dobio bh. dokumente na ime Saša Medan. Prethodno je pribavio lažnu srbijansku ličnu kartu, a potom se, uz pomoć Izeta Redžovića, prijavio na adresi Grada Bakua broj 8 u sarajevskom naselju Dobrinja. Od MUP-a Kantona Sarajevo je dobio  bh. pasoš sa svojom fotografijom, izdatom na ime – Saša Medan. Lično je preuzeo pasoš u Policijskoj upravi Novi Grad Sarajevo. Međutim, ovaj pasoš se više ne nalazi u sistemu IDDEEA-e.

Osim ovih pasoša, najmanje 30 kriminalaca je dobilo bh. dokumente. U narednim danima Istraga će objaviti sve lične dokumente izdate na lažna imena.

Prethodni članakMakedonski novinar Sead Rizvanović piše za Istragu: S NATO-m smo na pravoj strani istorije
Naredni članakSenad Avdić piše za Istragu: Sarajevsko zdravstvo, Seka, Braco i Ipe – fondovi…