Ured disciplinskog tužioca BiH podigao je tužbu protiv sutkinje Suda BiH Dalide Burzić, saznaje Istraga. Bivšu glavnu kantonalnu tužiteljicu iz Sarajava, koja je u međuvremenu unaprijeđena u državnu sutkinju, disciplinski tužilac tuži zbog toga što je u dva predmeta prekoračila svoja ovlaštenja, o čemu su svjedočili njeni bivši saradnici.

“Pronađite bilo šta Elmedinu Konakoviću”, kazala je Dalida Burzić svojim podređenim netom pred izbore 2018. godine.

Tada je obavljala funkciju glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i bila je nezadovoljna Konakovićevim istupima u vezi sa slučajem – ubistvo Dženana Memića.  Kako bi mu se osvetila zbog prozivanja u javnosti, tadašnja glavna tužiteljica je pozvala svoje saradnike i naredila im da pronađu neko krivično djelo koje je navodno počinio predsjednik Naroda i pravde. O tome su, saznaje Istraga, pred disciplinskim tužiocem svjedočili kantonalni tužioci iz Sarajeva. Međutim, Dalida Burzić nije uspjela u svojim nakanama, jer je vrlo brzo, odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, unaprijeđena za sudiju Suda BiH.

Druga tačka disciplinske tužbe protiv Dalide Burzić odnosi se na slučaj saobraćajne nesreće koju je izazvao načelnik Općine Novi Grad – Semir Efendić.

“Saslušati i optužiti”, napisala je Dalida Burzić svojeručno nakon što je Efendić 17. marta 2018. godine u naselju Grbavica pregazio pješaka koji je, potom, podlegao povredama.

To znači da je bivša glavna kantonalna tužiteljica iz Sarajeva prejudicirala tužilačku odluku, te je naredila optuživanje prije nego su sagledane sve činjenice u predmetu. Burzićeva je, u međuvremenu, unaprijeđena za državnog sudiju, a dvije godine kasnije kantonalna tužiteljica iz Sarajeva Maja Pašić podigla je optužnicu protiv Efendića.

Tužiteljica Maja Pašić je, inače, supruga Džermina Pašića, postupajućeg državnog tužitelja u  predmetu Respiratori. Upravo je Pašić tempirao hapšenje federalnog premijera Fadila Novalića tako da bi o njegovom pritvoru odlučivala – Dalida Burzić. Međutim, zbog nepredviđenih okolnosti, o pritvoru je odlučivala druga sutkinja, a Dalida Burzić je do kasnih noćnih sati boravila u zgradi Suda BiH gdje je lobirala za određivanje pritvora Novaliću i drugima.

Ova je, inače, druga disciplinska tužba protiv Dalide Burzić. Ured disciplinskog tužioca 12. Je decembra 2018. Godine tužio tadašnju glavnu kantonalnu tužiteljicu zbog postupanja u predmetu – ubistvo Dženana Memića. Međutim, u ekspresnom postupku Komisija VSTV-a je oslobodila Burzićevu. Istovremeno, odlukom VSTV-a Dalida Burzić je unaprijeđena za sutkinju Suda BiH. Nakon toga, jedanaest kantonalnih tužilaca poslalo je pisma VSTV-u u kojima su detaljno obrazložili sve sumnjive poslove Dalide Burzić.

Prethodni članakŠpijunski ratovi zbog vakcine protiv koronavirusa
Naredni članakKosovski novinar Valon Syla piše o sporazumu Vučića i Hotija: EU je nemoćna, Vašington rješava pitanje Kosova