Danas se u Turskoj održava drugi krug predsjedničkih izbora. U utrci su aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan i lider šest stranaka opozicije Kemal Kilicdaroglu.

Rijetka istraživanja javnog mnjenja kažu da je Erdogan favorit, piše politicki.ba.

Nakon što je u prvom krugu iznenadio većinu agencija za istraživanje javnog mnjenja pobijedivši svog izazivača, Erdogana danas očekuje pobjeda. Agencija za istraživanje javnog mnjenja Konda predviđa da će on osvojit će 53,2 posto glasova.

Njegov konkurent Kemal Kilicdaroglu dobit će 46,7 posto glasova.

Konda je ove podatke objavila nakon analize intervjua sa 3.607 ljudi. Razgovor je obavljan licem u lice i proveden je u 34 regije Turske. Ova agencija za istraživanje javnog mnjenja, inače, nije pogodila ishod prvog kruga predsjedničkih izbora, održanih 14. maja.

Recep Tayyip Erdogan, rođen 26. februara 1954. je turski političar koji je 12. i aktuelni predsjednik Turske od 2014. Prethodno je bio premijer te drđave od 2003. do 2014. i gradonačelnik Istanbula od 1994. do 1998. godine. Osnovao je Stranku pravde i razvoja (AKP) 2001. godine i vodio je do 2014. godine, kada je morao podnijeti ostavku nakon izbora za predsjednika. Kasnije se vratio na čelo AKP-a 2017. nakon ustavnog referenduma te godine. Dolazeći iz islamističke političke pozadine i koji se opisuje kao konzervativni demokrata, promovirao je socijalno konzervativnu i populističku politiku tokom svoje administracije. Erdoganov politički savez osvojio je parlamentarnu većinu 2023. godine, ali on nije uspio pobijediti u potpunosti uprkos tome što je vodio u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Kemal Kilicdaroglu, rođen je 17. decembra 1948. godine i po zanimanju je ekonomista. Lider je Republikanske narodne partije (CHP) i vođa glavne opozicione stranke u Turskoj od 2010. Bio je poslanik u drugom izbornom okrugu u Istanbulu od 2002. do 2015. i kao poslanik u drugom izbornom okrugu u Izmiru od 7. juna 2015. godine.

Prije nego što je ušao u politiku, Kilicdaroglu je bio državni službenik i bio je generalni direktor Zavoda za socijalno osiguranje od 1992. do 1996. i ponovo od 1997. do 1999. godine. Izabran je u parlament na općim izborima 2002. i postao je vođa parlamentarne grupe CHP-a. Na lokalnim izborima 2009. bio je nominiran kao kandidat CHP-a za gradonačelnika Istanbula, ali je izgubio od AKP-a. Za zamjenika predsjednika Socijalističke internacionale izabran je u augustu 2012.

Nakon što je Deniz Baykal podnio ostavku na mjesto lidera stranke 2010. godine, Kilicdaroglu je najavio svoju kandidaturu i jednoglasno je izabran za lidera CHP-a. Smatralo se da je vjerovatno da će modernizirati CHP. Iako je CHP doživio naknadni porast svog udjela u glasovanju, nikako mu nije polazilo za rukom da svrgne vladajuću AKP. Kao lider glavne opozicione partije, Kolicdarogluova strategija je bila da izgradi velike koalicije sa drugim strankama, što je kulminiralo u formiranje Nacionalnog saveza i kasnije pobjede CHP-a na lokalnim izborima 2019. On je zajednički kandidat CHP-a i Nation Alliancea za turske predsjedničke izbore 2023. godine.

Erdogan je u prvom krugu izbora dobio 49,52 posto glasova dok je Kilicdarogluu pripalo 44,88 posto.

Mandat predsjednika Republike Turske traje pet godina.

Prethodni članakVečernjakov pečat iluzijama: Kad je Skaka opasniji od Eleza, a suspenzija ustava – evropska vrijednost
Naredni članakPodsjećanje na iskaz Kemala Čauševića: Kako su ključni ljudi iz slučaja Pandora i danas u vrhu politike?