Član Kabineta visokog predstavnika Christiana Schmidta motociklom je u Sarajevu izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su teško povrijeđene dvije djevojčice koje su, na zelenom svjetlu za pješake, prelazile ulicu u blizini OHR-a. No, Marcus Morgner neće odgovarati u Bosni i Hercegovini jer se pozvao na diplomatski imunitet.

Da se ovaj njemački diplomat, angažiran u Kabinetu Christiana Schmidta, pozvao na diplomatski imunitet, potvrdili su nam i u Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Zbog toga Marscus Morgner neće biti krivično gonjen u Bosni i Hercegovini.

Sve se desilo 12. novembra, na raskrsnici pored grade OHR-a. Marcus Morgner je svojim Kavasakijem, piše u službenim policijskim izvještajima, oko 18 sati i 30 minuta “oborio” dvije maloljetnice (G.F. 15 godina i K.E. 16 godina) koje su prelazile ulicu na raskrsnici Zagrebačka-Terezija-Most Suade i Olge. Ljekari će kasnije konstatirati da je petnaestogodišnja G.F. zadobila teške tjelesne povrede. U pitanju je fraktura pubične kosti. Teške tjelesne povrede ljekari su konstatirali i kod K.E., Njoj je slomljena desna potkoljenica.

Službenici MUP-a Kantona Sarajevo su odmah izvršili alko testiranje Marcusa Morgnera. Nije utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu. No, prilikom identifikacije je utvrđeno da Marcus Morgner ima diplomatski status. On se nalazi na popisu službenika sa diplomatskim statusom BiH koji je u julu ove godine objavljen na sajtu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Tokom uviđaja, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su o svemu obavijestili dežurnog tužioca. No, kako se Marcus Morgner pozvao na diplomatski imunitet, protiv njega neće moći biti vođen krivični postupak u Bosni i Hercegovini.

Međutim, krivični progon Marcusa Morgnera je moguć u njegovoj matičnoj državi. Podsjećamo na slučaj bivše slovenačke ambasadorice u BiH Nataše Vodušek. Ona je u jesen 2008. godine u Sarajevu izazvala saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povrijeđen Nihad Zolak. Nakon što je slučaj isplivao u javnost, slovenačke vlasti su razriješile svoju ambasadoricu i vratile je u Ljubljanu. Protiv nje je pokrenut krivični postupak u Sloveniji. U decembru 2011. godine osuđena je na godinu dana zatvora.

Da li će slično postupiti i OHR?