Ruska Federacija opet je lažno optužila Bosnu i Hercegovinu, ustvrdivši da 167 bh. državljana trenutno ratuje u ukrajini, na sntrani vlasti iz Kijeva.

Naime, Glavna uprava za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Ruske Federacije dostavila je 16. aprila vojnom atašeu BiH u Moskvi akt u kojem je izneseno nekoliko optužbi na račun Bosne i Hercegovine.

“Prema dostupnim informacija,a, nekoliko tisuća stranih državljana stiglo je u Ukrajinu kao plaćenici , kako bi sudjelovali u neprijateljstvima protiv Oružanih snaga Ruske Federacije. U Ukrajinu je do danas stiglo 167 državljana BiH, od kojih se 17 vratilo, a nenadoknadivi gubici su 24 osobe”, navedeno je u aktu Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Ruske Federacije koji je u posjedu Istrage.

Ruski zvaničnici dalje navode “činjenicu da relevantne strane državljane kvalificiraju kao plaćenike koji ne podliježu normama međunarodnog humanitqarnog prava”.

“S obzirom na oružani obračun koji je u tijeku, polazimo od činjenice da će se nenadoknadivi gubici građana BiH povećati”, zaprijetili su Rusi.

Podsjećamo, sredinom februara ove godine ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je u intervju RT-u da je Zapadni Balkan postao leglo kriminala gdje se regrutiraju plaćenici u sukobima koje potiču Amerikanci. Naveo je kako su “militanti iz Kosova, Albanije i Bosne i Hercegovine regrutirani kako bi ‘izbacili Rusiju iz balansa’, što uključuje i njihovo slanje u Donbas (istočnu Ukrajinu)”.

Tada su reagirali bh. zvaničnici, demantirajući navode ruskog ministra vanjskih poslova.

“U ovom trenutku nijedan državljanin Bosne i Hercegovine ne nalazi se na području Ukrajine na strani ukrajinskih snaga”, saopćeno je tada iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Slična izjava uslijedila je i iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

“Ako gospodin Lavrov ima neke informacije o takvim aktivnostima u BiH nadam se da ih je i prije nego ih je javno objavio podijelio sa našim sigurnosnim službama. Zvaničnici bi trebali u javnosti iznositi samo provjerene informacije. Posebno kada govore o drugim državama i posebno kada je u pitanju sigurnost ili stabilnost”, saopćila je tada ministriva vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

No, Ruska Federacija je nastavila sa optužbama na račun BiH. Najovija je uslijedila krajem prošlke sedmice.