“Radovan Višković mi je nudio novac da premiještam masovne grobnice” kazao je zaštićeni svjedok M-16 na Sudu BiH, svjedočeći 2017. godine u predmetu Miodrag Josipović i drugi.

Istraga.ba je u posjedu kompletnog iskaza kojeg je, još tokom istrage o srebreničkom genocidu 1995. godine, tužiocima Tužilaštva BiH dao ovaj zaštićeni svjedok. I u tom iskasu svjedok je pominjao Radovana Viškovića, aktualnog premijera Republike Srpske. Osim toga, svjedok M-16 je, 6. juna 2017. godine, svjedočeći na Sudu BiH o Srebrenici, kazao da je Višković učestvovao u transportovanju zarobljenih Bošnjaka na mjesto strijeljanja.

Tužilaštvo BiH, do danas, nije procesuiralo niti osumnjičilo Radovana Viškovića,. Glavna državna tužiteljica, i tada, za vrijeme svjedočenja svjedoka M-16, ali i danas je Gordana Tadić. Prije preuzimanja pozicije glavne tužiteljice, Tadićeva je bila šefica Odjela za ratne zločine .

Zaštićeni svjedok M-16 svoj prvi iskaz je dao 18. aprila 2007. godine u prostorijama Tužilaštva BiH. Saslušao ga je državni tužilac Ibro Bulić koji je istraživao genocid u Srebrenici i događaje koji su uslijedili poslije pada zaštićene zone UN-a u julu 1995. godine. Nakon što je 11. jula 1995. godine Srebrenica i zvanično pala, veći dio muškaraca krenuo je put Tuzle. Pripadnici Vojske RS i policijskih snaga tog entiteta su im pravili zasjede. Jedan dio zarobljenih je prebačen na stadion u Novoj Kasabi, nedaleko od Milića, gdje su ih čuvale oružane, vojne i policijske, snage Republike Srpske. Zaštićeni svjedok M-16, inače srpske nacionalnosti, tih dana je bio u Novoj Kasabi i opisao dio događaja. U svom iskazu iz aprila 2007. godine pomenuo je aktualnog premijera RS-a Radovana Viškovića koji je u Novoj Kasabi bio u društvu Radomira Pantića, kojem se danas, u predmetu Dragomir Vasić sudi po optužbi za genocid u Srebrenici.

Tužilac: A Pantić Radomira, kada ste ga vidjeli, gdje je stajao?

Svjedok M-16: Stajo je tu. Opkoljeno ti kompletno, znaš. Sve to razvaljeno. On je tu stajao. Bilo je vojske, starješina, a čuo sam ovo. Dolazi oficir, pošto sam saznao, bio je pomoćnik komandanta glavnog štaba za saobraćaj, Radovan Višković. Sad direktor.

Tužilac: Višković?

Svjedok M-16: Višković Radovan. Direktor je on sada, ustvari, upravnik Transporta i narodni poslanik SNSD-a u Republici Srpskoj (godina 2007., op.a). Višković Radovan kaže sada ćemo, kaže, ovaj, dobio sam naredbu Glavnog štaba, tražit ćemo od Boksita kamione, autobuse i mašine, sad će oni biti deportovani gdje treba. To sam čuo i ovi će s njima biti deportovani.

Tužilac: Mašine kad je rekao, šta onaj?

Svjedok M-16: Autobuse, kamione, a i mašine ćemo tražiti od upravnika Transporta. Da sa njima završimo tu., da se mnogo ne stvara ovdje, da ih pobije i da..

Tužilac: To je ovaj Višković rekao.

Svjedok M-16: Da, rekao

Prema presudama Haškog tribunala, upravo na stadionu u Novoj Kasabi su bili zatočeni Bošnjaci koji su se namjeravali probiti prema Tuzli. U popodnevnim satima 13. jula 1995. godine zarobljenici su prebačeni u Bratunac. Sutradan, 14. Jula 1995. godine su prebačeni u na područje općine Zvornik gdje su strijeljani na nekoliko lokacija.

Iskaz koji dao 2007. godine, zaštićeni svjedok M-16 je ponovio i 2017. godine svjedočeći pred Sudom BiH u predmetu protiv Miodraga Josipovića i ostalih.

Odmah nakon rata, svjedočio je  pred Sudom BiH zaštićeni svjedok M-16, njemu se ponovo javio Radovan Višković i ponudio mu novac za prekopavanje masovnih grobnica, te premiještanje posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka u sekundarne masovne grobnice.

“Nudio je, meni i još ostalima, da treba da se premiještaju masovne grobnice. Boksitovi kamioni će to, a ja sam bio vozač. Hočeš li da ideš, kaže, debelo će platiti Rajko Dukić. Obezbjeđivat će civilna policija, ne moraš se plašit”, kazao je zaštićeni svjedok M-16 na Sudu BiH.

Prethodni članakIstraga u Kambergradu: Dan mrtvih birača
Naredni članakObjavljujemo Debevecove poruke tužiteljici Mijović: “Radite nezakonito”