U organizaciji Naklade Pavičić, večeras je u Mostaru održano predstavljanje knjige ratnog zločinca Valentina Ćorića ‘In vino libertas, Autobiografski zapisi iz Haaga’, pišu vijesti.ba.

Uz autora, o knjizi su govorili i Slobodan Prosperov Novak, Ivan Tolj te Bosiljko Mišetić, savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i nekadašnji ministar pravosuđa u Vladi RH.

Moderator je novinar Večernjeg lista Zoran Krešić, a odlomke iz knjige čitat će glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Robert Pehar.

U publici je bio i predsjednik HDZ-a Dragan Čović u društvu supruge.

Oštro su ranije reagovali iz Udruženja logoraši i poručili:

“DOBRO DOŠLI U KONAČIŠTE” to bi mogla biti poruka na početku knjige ratnog zločinca i presuđenog HVO zvaničnik tzv.HRHB za UZP. Tako su popularno nazivali logore u kojima su mučili i ubijale logoraše zbog dvije stvari i to: Zato što su druge vjeroispovjesti većinom muslimani ili

Zato što vole Bosnu i Hercegovinu zajedničku domovinu svih njenih naroda i nisu bili muslimani.

Kroz kazamate u kojima je bio gospodar života i smrti ljudski odron Valentin Ćorić je prošlo preko 20.000 logoraša na čije živote su ta Valentinova konačišta ostavila trajne posljediice i u smrt otjerala veliki broj njih pa čak i cijele porodice. Koliko je zlo u ovom “pokajniku” pokazuje njegova današnja promocija knjige u kojoj on opisuje svoj boravak u hotelskim prostorijama Haškog tribunal, a da pri tom ne spominje na koji se način lažno pokajao kako bi bio pušten na prijevremenu slobodu. Godinama ukazujemo na pogubnost njegovanja politike koja je presuđena u Hagu i za koju ni 6 godina nakon izricanja presude ne prestaje negiranje iste od strane političkog vrha Republike Hrvatske i sljedbenika UZP politike u Bosni i Hercegovini oslikane u liku Dragana Čovića, navode logoraši.

Zatvaranja očiju od strane pravosudnih organa i Tužilaštva u Bosni i Hercegovini i danas hrani to sjeme zla i samo je pitanje kada će isto proklijati i nastaviti utrtim stopama Franje Tuđmana, Mate Bobana, Gojka Šuška i presuđene šestorke. Svakodnevno ponavljanje laži i negiranje zločina počinjenog od strane HVO-a povećava opanost od ponovnog oživljavanja presuđene ideje, a o tome bi trebali da vode računa svi oni probosanski “moćnici” koji se danas ogrću zastavom I zaklinju u vjernost ovoj našoj prelijepoj domovini.

– Današnja promocija nije pokajanje nad učinjenim nego žal za onim što nisu uspjeli dovršiti tj. etnički očistiti prostor, protjerati, ubiti opljačkati, raseliti i kako njihov tvorac moderne Hrvatske kaže “humano preseliti”.

Ono što im hoćemo poručiti je, da što su jednom propustili nikad više im se neće vratiti i nikad više neće imati priliku da ponove ono što su radili devedesetih godina prošlog vijeka, zaključuju logoraši.

Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020 u petak tokom dana pozvao je gradonačelnika Mostara Maria Kordića, direktora kulturne ustanove Dom Herceg Stjepan Kosača Danijela Vidovića, cjelokupnu javnost u državi, Ured Visokog predstavnika u BiH, Ambasadu SAD-a, Misiju OSCE-a, te sve druge relevantne međunarodne faktore da se spriječi i otkaže promocija knjige.

”Nepojmljivo je za bilo koju zemlju i društvo u svijetu da presuđeni ratni zločinac, nositelj najzloglasnijih nedjela prema ljudima, odgovoran za sistemsku organizaciju ubijanja, mučenja i protjerivanja Bošnjaka u južnim dijelovima naše države, može uopće javno govoriti, a ne kao u Mostaru promovirati knjiga”, naveli su ranije u saopćenju iz Koalicije.

Podsjetimo, Ćorić je nedavno promovisao istu knjigu u Zagrebu.

Ćorić je za zločine osuđen na 16 godina zatvora. Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših funkcionera tzv. Herceg-Bosne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. godine. Krivima je proglasio premijera Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića, načelnike Glavnog štaba HVO-a generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića i voditelja Kancelarije za zarobljeničke centre Berka Pušića.

Sud je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem etničkog čišćenja nehrvata i pripajanja dijela teritorija BiH Hrvatskoj.

Prethodni članakSpona između pravosuđa, nauke i podzemlja: Dekan Muhamed Ajanović koji je povezan sa Đokom Ždralom organizovao većinu sastanaka zbog kojih je Ranko Debevec pod istragom!
Naredni članakSpašavanje Titovih čuvara u FUP-u: Trojica specijalaca pravosnažno izgubili pristup tajnim podacima, Munjić donio odluku – mogu nastaviti raditi iste poslove kao policajci!