Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje danas su izvršila pojačanu kontrolu putnika koji su stigli na Aerodrom Sarajevo letom iz Istanbula. Tom prilikom je izvršeno privremeno oduzimanje zubnih implantata i ostale robe ukupne vrijednosti oko 40.000 KM, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Na osnovu anonimne prijave na otvorenu liniju UIO “Stop švercu” da će na današnjem letu iz Istanbula u Sarajevo pokušati da se prokrijumčare zubni implantati, ovlašteni službenici UIO izvršili su detaljni pregled svih putnika i njihove prtljage.

“Tom prilikom je kod četiri lica pronađena roba koja nije bila prijavljena za uvozno carinjenje, već se pokušala prokrijumčariti u carinsko područje BiH. Radi se o zubnim implantatima i drugoj tehničkoj opremi, jednom iPad-u, jednom iPhone telefonu, kao i torbama i novčanicima. Predmetna roba privremeno je oduzeta od lica sa inicijalima T.P.S, K.L, Č.B i T.Č.A.Protiv lica kod kojih je pronađena navedena roba bit će pokrenuti zakonom predviđeni postupci”, navedeno je u saopoćenju UIO.

Istraga.ba je u srijedu ujutro objavila da su imlantate pokušale prokrijumčariti profesorice Stomatološkog fakulteta u Sarajevu Selma Tosum Pošković i Lejla Kazazić. One su bile na službenom putu sa dekanom tog fakulteta Muhamedom Ajanovićem. Prema informacijama Istrage, Ajanović se, prilikom kontrole svojih saradnica, pozivao na službenika UIO Nermina Ramičevića. No, pokušaj zataškavanja nije uspio.