“Ovo je već druga tura. Četrdeset i dva naša borca iz bivše Jugoslavije i Evrope. Prošlo je već tri mjeseca kako su ovdje. Predaju se dokumenta na potpis Vladimiru Putinu. Prije toga dokumenta prolaze kroz opredijeljene službe. Svi stranci koji dobijaju pasoše za učešće u oružanim snagama Rusije idu kroz nas. Ja skupljam sva dokumenta, nosim ih u nadležnu službu, oni provjeravaju i to se nosi na potpis predsjedniku (Putinu)”, govori Dejan Berić u video poruci objavljenoj 28. februara ove godine.

Berić je državljanin Srbije koji godinama živi u Rusiji. Od 2014. godine se borio u Ukrajini na strani ruskih separatista. Sada sebe predstavlja koordinatorom za dobrovoljce koji dolaze sa područja bivše Jugoslavije. On je sredinom decembra objavio snimke nekoliko srbijanskih državljana koji prolaze vojnu obuku u ruskim kampovima.

“Vrijeme obuke je prošlo. Došlo je vrijeme je vrijeme da se dokažete u borbi. Želimo im uspješan lov”, objavljeno je u nedjelju ujutro na Telegram kanalu “bataljona Sudoplatov”.

Uz objave su priložene fotografije iz vojnog vozila na kojima se vidi pet osoba. Najmanje dvije osobe su srpske nacionalnosti, dok u komentarima na objavljene fotografije nekoliko osoba navodi da  je prisutan i jedan Makedonac.

Nešto kasnije, objavljen i je i video na kojem se isti vojnici vide u drugom vojnom vozilu. Na snimku govori Andrey Rodionov, ruski državljanin poznat po nadimku Viking. Viking vodi pokret rusko-slavenskog ujedinjenja i preporoda koji se, prema njegovoj web stranici, suprotstavlja “zapadnom globalizmu, materijalizmu i multikulturalizmu”.Među deklariranim ciljevima su ujedinjenje i oživljavanje autohtonog državotvornog ruskog naroda, oživljavanje povijesne Velike Rusije i stvaranje Unije slavenske države na čelu Velike Rusije. Jedna od profilnih fotografija njegovog privatnog Telegram kanala je i ona koja je nastala na Kosovu. Radionov, znatno mlađi u odnosu na sadašnje fotografije, pozira na ispred table Kosovska Mitrovica.

Andrej Radionov Viking na Kosovu

“Tu su naša braća Srbi”, kaže Radionov na snimku koji je objavio u nedjelju ujutro.

U opisu videa Radionov navodi da je snimak nastao 1. marta, te da su na snimku “Sava” i “Dunav”. U pitanju su dvije osobe koje od decembra prošle godine ruske televizije i mediji predstavljaju kao dobrovoljce iz Srbije. Međutim, postoje i oni mediji u Rusiji koji sumnjaju da različite osobe predstavljaju kao iste. Tako ruski portal theins.ru piše kako u dvije različite priče “Sava” i “Dunav”  zvuče drugačije.

“Sava i Dunav ponavljaju otrcane klišeje poput “NATO se bori umjesto Ukrajine”, da je “sve probleme stvorio Zapad i njegov politički establišment u Kijevu”. Njihove misli ponovno u velikoj mjeri prepričava Viking. Prema njegovim riječima, u SVO mogu sudjelovati stotine stranaca, a “u njihov bataljon želi doći oko 15 Srba, pet-šest Makedonaca i nekoliko ljudi iz drugih slavenskih zemalja”, piše theis.ru.

Sava, Dunav i Viking

Ipak, ukoliko pregledate više snimaka, jasno je da se iza nadimaka “Dunav” i “Sava” kriju osobe sa govornog područja bivše Jugoslavije. Međutim, njihov identitet je, praktično, nemoguće potvrditi. Ipak, ukrajinski poprilično vjerodostojni portal Obozrevatel.com piše da se iza nadimaka Dunav i Sava skrivaju Srbi Milan Lučić i Jovan Bjelotomić. U tekstu je, dalje, navedeno da su za Lučićem i Bjelotomićem raspisane Interpolove potjernice u Češkoj i Bosni i Hercegovini.

Prema bazi Interpola, Jovan Bjelotomić je rođen 1996. godine u Bijeljini, te posjeduje državljanstva Bosne i Hercegovine i Srbije. Na stranici Federalne uprave policije je navedeno da je za Kantonalni sud iz Livna raspisao potragu za Bjelotomićem zbog krivičnoj djela razbojništvo. Bjelotomić je, prema tim dokumentima, bio prijavljen u Drvaru kada je zajedno sa bratom Kostom i Nikolom Grujićem opljačkao poslovnicu “Intesa Sanpaolo banke” u Drvaru.

Jovan Bjelotomić navodni Sava

Milana Lučića, pisali su prije dvije godine mediji u Srbiji, raži Češka zbog sumnje da je bio pripadnika organizovane kriminalne grupe povezane s drogom ili nasiljem.

On je 2017. godine bio među 16 uhapšenih u Češkoj, osumnjičenih da su u 11 superlaboratorija uzgajali marihuanu vrijednu gotovo dva miliona eura. Među njima je tada bio i Milan Lučić, koji je te godine stigao u Prag kao sezonskih radnika fiktivnog preduzeća.

Nakon što je pušten iz pritvora, Lučić je pobjegao i za njim je raspisana Interpolova potjernica.

Od 2021. godine Lučiću se gubi svaki trag. Ukrajinski mediji, pak, tvrde da se ispod maske “sprskog ratnika Dunava” krije upravo on. No, u ovom je trenutku nemoguće potvrditi ove informacije, naročito zbog toga što su Sava i Dunav na svim snimcima Andreja Radionova Vikinga – maskirani.

Istraga.ba pokušala stupiti u kontakt sa Andrejem Arionovim, ali on nije odgovarao na naše pozive. No, nedugo nakon našeg poziva, objavio je snimak koji je, navodno, nastao 1. marta u ukrajinskoj regiji Zaporižje.

Prethodni članakKosovska paralela: Zapad se kaje zbog stvaranja RS, a da li je želi ukinuti?
Naredni članakKomentar Seada Numanovića o napadima na reisa Kavazovića: Sabur je “iscurio”