Da su pažljivo čitali saopćenja EUFOR-a i NATO-a, mediji ne bi nasjeli na izjavu člana Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH Denisa Zvizdića koji je na društvenoj mreži X objavio da “NATO u BiH šalje bataljon rezervnih snaga kao podršku vojnoj misiji EUFOR Althea“.

Bila je nedjelja, 7. april ove godine, kada su na sarajevski aerodrom sletjeli pripadnici francuske vojske. Na njihovim ramenima bio je amblem EUFOR-a.

“Francuska jedinica veličine bataljona – s dodatnim talijanskim i rumunjskim vodovima – čini Strateške rezervne snage EUFOR-a, te će patrolirati širom BiH i obučavati se s EUFOR-ovim snagama na terenu i elementima Oružanih snaga BiH kako bi se povećala saradnja i interoperabilnost između EUFOR-a i OSBiH. Ovo će također dodatno ojačati potporu EUFOR-a lokalnim vlastima u održavanju sigurnog okruženja za sve građane BiH”, objavljeno je 7. aprila ove godine na stranici EUFOR-a
Raspoređivanje Strateških rezervnih snaga EUFOR-a nazvano je “Vježba Meleager”, a cilj je, kako je saopćeno, da se simboliziraju snažne veze između EUFOR-ove operacije Althea na terenu i rezervnih snaga.
Iz tog saopćenja sasvim je jasno da su pripadnici “francuskog bataljona“, zapravo, “strateške rezervne snage EUFOR“, a ne NATO-a, kako ih u svojoj objavi naziva član Kolegija PD PS BiH Denis Zvizdić.
Sada idemo dalje. Ovo je zvanično saopćenje NATO-a objavljeno na portalu klix.ba.
“NATO i Evropska unija imaju dugogodišnju saradnju u Bosni i Hercegovini i širom Zapadnog Balkana. NATO pozdravlja privremeno raspoređivanje strateških snaga u Bosni i Hercegovini, kao podršku operaciji Althea koju vodi EU. EUFOR igra ključnu ulogu u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja, uz podršku NATO-a, prema Berlin plus aranžmanima”, navodi se u odgovoru NATO-a za Klix.ba.
Dakle, NATO pozdravlja raspoređivanje “strateških snaga u BiH”. U ovom odgovoru ne piše čijih snaga, ali je upotrijebljen identičan termin kao i u saopćenju EUFOR-a: “strateške snage”. Ni u odgovoru NATO-a, dakle, ne pominje se “bataljon NATO-a”, niti se pominju “strateške snage NATO-a”.

Zvanična stranica Ministarstva odbrane BiH. Datum objave vijesti je 3. april 2024. godine.

“Strateške snage iz Francuske dolaze u našu zemlju”, glasi naslov vijesti objavljene na stranici Ministarstva odbrane BiH.

Na početku saopćenja piše da su ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i zamjenik ministra za politike i planove Slaven Galić sa komandantom EUFOR-a generalmajorom Lászlóm Sticzom (Laslo Štic) održali zajedničku pres-konferenciji u srijedu, 3. aprila 2024. godine u kampu Butmir.

“Tema konferencije bila je raspoređivanje snaga strateške rezerve EUFOR-a. Strateške rezervne snage iz Francuske dolaze u narednoj sedmici u našu zemlju i bit će raspoređene otprilike mjesec dana. Raspoređivanje ovih snaga strateške rezerve pokazuju predanost EUFOR-a i Evropske unije BiH, a za vrijeme svog boravka u BiH rezervne snage će izvoditi obuku sa već raspoređenim snagama EUFOR-a i pripadnicima OS BiH”, objavljeno je stranici Ministarstva odbrane BiH.

Vraćamo se ponovo na objavu Denisa Zvizdića. On je ustvrdio da “NATO u BiH šalje bataljon rezervnih snaga”. Na osnovu tri saooćenja, onog kojeg je izdao EUFOR, NATO i Ministarstvo odbrane BiH jasno je da u BiH dolazi “rezervni bataljon”, “strateških snaga” “EUFOR-a”. Dakle, NATO snage se ne pominju nigdje osim u Zvizdićevoj objavi.

Čak su i iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za Istraga.ba kazali da objava Denisa Zvizdića nije tačna, odnosno da ne odgovara istini.