Dva dana nakon što je, u svojstvu svjedoka, saslušan u SIPA-i zbog slučaja pokušaja ubistva člana Komisije za vrijednosne papire FBIH Mateja Živkovića, na kuću sarajevskog kriminalca Amela Bogučanina bačena je bomba, saznaje Istraga.ba.

Bogučanin je, sumnjaju policijske agencije koje vode istragu u vezi sa slučajem Kapital, bio posrednik između naručioca ubistva i osoba koje su pokušale ubiti člana Komisije za vrijednosne papire Mateja Živkovića koji je jedan od ključnih svjedoka protiv Zijada Blekića i drugih optuženih u slučaju “Profit”. Da bi se cijela priča bolje razumjela, činjenice ćemo posložiti hronološki.

Bio je 9. decembar 2020. godine kada je po naredbi Tužilaštva Santona Sarajevo uhapšen biznizmen Zijad Blekić, jedan od prvih ljudi u BiH koji je trgovao dionicama. Istraga u ovom predmetu, kodnog naziva “Profit” započeta je još 2010. godine, a usmjerena je protiv nekoliko osoba i pravnih lica. Među glavnim osumnjičenim su bili biznismeni Zijad Blekić, bivši predsjednik Komisije za vrijednosne papire FBiH Hasan Ćelam, te Blekićev  saradnik Edin Dizdar.

U junu 2021. godine, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv 19 osoba u predmetu „Profit“ i to protiv Zijada Blekića, Edina Dizdara, Armina Mulahusića, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Muharema Bajrića, Ramiza Bibića, Nasera Dace, Jasmina Jusufranića, Smiljke Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Alena Murguza, Elme Mulahusić, Edine Halilbegović, Azre Blekić Aydogan, Hamdije Zvrko, Huseina Zvrke.

Tereti ih se za krivična djela organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i dr.

Optuženi su da su od 2006. do 2014. godine organizirali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka i to fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Jedan od ključnih svjedoka u predmetu protiv Zijada Blekića i drugih optuženih u ovom predmetu je Matej Živković, još uvijek aktualni član Komisije za vrijednosne papire FBiH. Devet mjeseci nakon potvrđivanja optužnice protiv Blekića i drugih, na ključnog svjedoka u ovom predmetu pokušan je atentat.
Naime, 16. marta 2022. godine u sarajevskom naselju Dobrinja teško je, ispred ulaza u svoju zgradu, ranjen Matej Živković. Pucnjava je policiji prijavljena u 16:35 sati. Iako se sve desilo tokom dana, napadače na Živkovića niko nije vidio.
pelicijski uviđaj na mjestu ranjavanja Mateja Živkovića

Godinu i po pripadnici SIPA-e su pod nadzorom Tužilaštva KS vodili istragu o slučaju ranjavanja Mateja Živkovića. No, na kraju je presudio DNK koji je istražitelje odveo direktno u zatvor, gdje kaznu, za drugo krivično djelo izdržava Jasmin Hasić iz Sarajeva. Hasićev DNK je, naime, pronađen na mjestu napada na Živkovića. Istražitelji su, prateći dalje tragove, pronašli da je Hasić imao pomagače koji su ga dovezli na mjestu gdje je pucao u Živkovića. Kako saznaje Istraga, policija je uspjela pronaći i automobil koji su napadači koristili u martu 2021. godine. Nakon što je prikupljen veći di dokaza, SIPA je 29. novembra ove godine započela akciju “Kapital”.

“Operativna akcija “Kapital” se provodi u cilju rasvjetljavanje krivičnog djela ubistvo iz člana 166. u vezi sa krivičnim djelom pokušaj iz člana 28. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, koje se desilo dana 15.2.2022. godine i 16.3.2022. godine u Sarajevu, na štetu Mateja Živkovića, zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine, kojom prilikom je imenovani ranjen sa više metaka. Pretresi se vrše na jedanaest 11 lokacija, a u toku dana će od policijskih službenika SIPA biti ispitan osumnjičeni Jasmin Hasić. Također, planira se i saslušanje više lica u svojstvu svjedoka. Pretresi se vrše u saradnji sa Federalnom upravom policije. U toku rada po navedenom predmetu policijski službenici SIPA-e ostvarili su saradnju sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Centrom za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije, JZU Zavod za sudsku medicinu i Kriminalističko tehničkim centrom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske – PU Istočno Sarajevo i Kantona Sarajevo”, saopćeno je iz SIPA-e.

Jedan od svjedoka koji je saslušan dan kasnije, odnosno 30. novembra, bio je Amel Bogučanin. Ovaj kriminalac je, naime, već ranije zajedno sa Jasminom Hasićem bio saučesnik u nekoliko kriminalnih operacija mešu kojima je i priprema ubistva osobe sa nadimkom Jevrej. Bogučanin i Hasić su planirali da pod automobil Jevreja podmetnu bombu. No, taj plan je razbijen u jednoj od ranijih akcija SIPA-e. Hasić je hapšen zbog razbojništava, a Bogučanin zbog pranja novca i trgovine narkoticima.

Upravo je, kako saznaje Istraga, ovaj dvojac angažiran da likvidira Mateja Živkovića. Bogučanin je bio posrednik između naručioca ubistva i Jasmina Hasića koji je pucao u Živkovića. Nijedan od njih, međutim, nije želio svjedočiti o ovom slučaju. Međutim, svega 48 sati nakon što je pozvan u SIPA-u da svjedoči o pripremi ubistva Mateja Živkovića, na kuću Amela Bogučanina bačena je bomba.

“Stanovnike ulice Tandareva u starom dijelu Sarajeva uznemirila je snažna detonacija, nakon što su nepoznate osobe aktivirale eksplozivnu napravu. Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), eksplozija se dogodila u subotu, 2. decembra u 1.14 sati. U saopćenju MUP-a KS precizira se da je naprava aktivirana ispred kuće i garaže, vlasništvo B. A.”, objavljeno je 4. decembra.

Prethodni članakŠef kartela je pao, njegovi saradnici nisu: Trojica specijalaca koji su priznali da su čuvali Tita Gačanina još uvijek rade u FUP-u, štite ih kadrovi Aljoše Čampare!
Naredni članakLicemjerstvo međunarodne zajednice:Tripartitna agenda i jačanje Dodika