Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH donijela je rješenje kojim se obustavlja isplata plaće zamjeniku predsjednika ove institucije Mateju Živkoviću, koji je teško ranjen u atentatu u Sarajevu prije godinu dana. Obustava će trajati do, kako se navodi, rješavanja pitanja Živkovićevog radno pravnog statusa.

Potvrdio nam je to Živkovićev odvjetnik Sanel Nezirić, koji ističe da će njegov klijent pravnim sredstvima osporavati očite pokušaje da ga se eliminira iz Komisije i da mu se onemogući ostvarivanje zakonskih prava. Tim prije što se kao argument za uskraćivanje plaće navodi to što Živković ne dolazi na posao.

Podsjećamo da je Živković dao opširan iskaz Tužiteljstvu BiH u kojem iznosi ozbiljne optužbe na račun svojih kolega u Komisiji, a makinacije u njenom radu navodi kao motiv za njegov pokušaj ubistva koji do danas nije rasvijetljen. Živković je nedavno, nakon godinu dana šutnje, upravo u intervjuu „Večernjaku“ nagovijestio moguću pozadinu atentata, o čemu je informirao i istražne organe.

Živković koji se poslije dugotrajnog oporavka dobio i policijsku zaštitu, u svom šokantnom iskazu istražnim organima podsjetio da je upravo u vrijeme njegovog pokušaja ubojstva, koje do danas nije razriješeno, intenzivno surađivao s tužiteljstvima i SIPA-om na slučajevima iz njegove ekspertize i nadležnosti Komisije za vrijednosne papire FBiH. Riječ je o slučajevima „Bosnalijek“ pred državnim i kantonalnim tužiteljstvom i slučaju „Profit“ koji se vodi na županijskom sudu u Sarajevu.

On je izrazio otvorenu sumnju da se sve što je tražio unutar Komisije preko tajnika ove institucije dojavljivano osobama protiv kojih se vode postupci u slučajevima gdje je svjedočio. Zadnji takav materijal je, ističe Živković, tražio na sam dan ranjavanja 16. ožujka 2022. godine. Iako ne želi prejudicirati rezultate istrage njegovog pokušaja ubojstva, u opsežnoj izjavi Tužiteljstvu BiH Živković vrlo direktno dovodi u vezu ono što mu se dogodilo s njegovim višegodišnjim ukazivanjem na nezakonite aktivnosti i zloupotrebe bivših i sadašnjih članova Komisije za vrijednosne papire. Navodi da se u Komisiji zloupotrebljavala autonomija koju ima ova institucija kako bi se provodili ciljani nadzori „s ciljem kriminalizacije pojedinaca i privrednih poduzeća“, a istodobno propuštane poduzimati neophodne mjere u nekim drugim predmetima iz nadležnosti Komisije. Kao primjer navodi slučaj trgovine dionicama Bosnalijeka i Triglav osiguranja.

Komisija za vrijednosne papire FBiH svojim odlukama već dugo izaziva kontroverze, ali sada bi sve osim otvaranja opsežne istrage o njenom radu bilo skandalozno. Kako se neslužbeno doznaje, tužitelji već u nekoliko predmeta obrađuju podatke vezane za djelovanje Komisije za vrijednosne papire u kojoj godinama glavnu riječ vode kadrovi vrlo bliski SDA.

Iako je Živković i sam, a i  putem svojih pravnih savjetnika, više puta tražio od nadležnih institucija da mu se omogući, siguran povratak na posao ili omogući rad sa sigurne lokacije, od nadležnih institucija pa ni od same KVP nikada nije dobio jasan odgovor postoje li sigurnosni uvjeti za njegov siguran povratak na posao niti omogućava li mu se rad sa sigurne lokacije, odnosno mjesta gdje živi.

Uskraćivanje plaće i preispitivanje njegovog radno pravnog statusa, predstavlja nastavak pritiska na Mateja Živkovića da napusti Komisiju za vrijednosne papire Federacije BiH, ali i očigledno jasno pokazuje da su stvarne namjere obračun sa Živkovićem, ali i poruka ostalima da državne institucije ne funkcioniraju, odnosno da stvari upravo funkcioniraju na način da se ciljevi postižu prijetnjama i napadima. Živković je sad u poziciji da brani vlastitu poziciju u Komisiji, što je, čini se, cijena iznošenja vrlo kompromitirajućih informacija o nezakonitostima u radu Komisije.

Za očekivati je da zbog svega što se događa oko Komisije za vrijednosne papire FBiH i njene ozbiljne kompromitacije, Parlament Federacije BiH preispita njen rad, kao i kadrovska rješenja koja su rezultat odluke bivšeg saziva Parlamenta.

 

Prethodni članakTrojka podijelila javna preduzeća: NiP-u “BH Telecom”, KCUS i Pretis, SDP-u Elektroprivreda i BH Pošta, Kukić dobija izvršnog direktora EP BiH!
Naredni članakObjavljujemo kompletan spisak podjele javnih preduzeća: NiP-u najprofitabilnije kompanije i veći dio namjenske industrije, Našoj stranci Lutrija i kultura, a SDP-u zatvori!