“Ovim putem želimo potvrditi da UEFA nema ništa protiv toga da Fudbalski savez Bosne i Hercegovine odigra prijateljsku utakmicu protiv Ruskog fudbalskog saveza na području Ruske Federacije. Doista, prijateljske utakmice nisu u nadležnosti i odgovornosti UEFA-e. Stoga, svako odobrenje za domaćinstvo ili sudjelovanje u takvoj prijateljskoj utakmici ne utiču i nisu u suprotnosti sa odlukom Izvršnog odbora UEFA-e o suspenziji ruskih ekipa iz UEFA takmičenja”, napisali su čelnici UEFA-e u dopisu Nogometnom savezu BiH kojim je tražena saglasnost za odigravanje prijateljske utakmice između fudbalskih reprezentacija BiH i Rusije.

Iz UEFA-e dalje podsjećaju Nogometni savez BiH “da, u skladu sa članom 6.(6) FIFA Pravilnika koji uređuje međunarodne utakmice, potvrda od UEFA-e za domaćina i/ili učešće u utakmici ne podrazumjeva odgovornost na UEFA-u u slučaju da se naknadno naiđe na bilo kakva pravna potraživanja. Stoga bismo vas pozvali da se uvjerite da se svi aspekti vezani za sigurnost, ne samo tokom meča već i u samoj pripremi (npr. putovanje u Rusiju i van nje) pravilno obradi i zbrine”.

Nakon što je 2. septembre došao ovaj dopis iz UEFA-e, Nogometni savez BiH, sa Vicom Zeljkovićem na čelu, donio je odluku da Bosna i Hercegovina u novembru ove godine odigra prijateljsku utakmicu protiv Rusije.

Da je Komitet za hitnost Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine prihvatio poziv Ruske nogometne federacije za odigravanje prijateljske utakmice između reprezentacija Rusije i BiH, potvrđeno je za portal Klix.ba. Oni navode da je ruski Fudbalski savez poziv za odigravanje utakmice uputio još prošle sedmice te su naveli da bi se ovaj susret odigrao u FIFA-inom terminu u novembru 2022. godine. Odluka je donesena glasovima  5:1. Jedini koji je bio protiv je potpredsjednik Saveza Irfan Durić koji je tražio da o pomenutom odlučuje cijeli Upravni odbor. No, glas Fuada Čolpe je bio presudan. On je glasao zajedno sa Vicom Zeljkovićem, Ivanom Beusom, Milošem Brkićem, Draganom Soldo. Da je bio protiv, ne bi bilo većine za donošenje odluke.

Fuad Čolpa nije želio za Istraga.ba reći kako je glasao. Rekao je samo da je odluka donesena, te da on ne želi miješati sport i politiku.

Podsjećamo da su FIFA i UEFA zabranile međunarodne nastupe fudbalskoj reprezentaciji Rusije nakon agresije na Ukrajinu, a da su klubovi iz Rusije protjerani iz evropskih klupskih takmičenja. Slično je i u ostalim sportovima.

Prethodni članakOdluka je donesena: Ukoliko Rusija blokira novi mandat EUFOR-a, u BiH dolaze NATO snage!
Naredni članakRješavanje konkurencije preko Skya: Zašto je Kajganić kaznio Olega Čavku i Dianu Kajmaković, a sačuvao Pašića i Dubravka Čamparu čije se ime, također, pominje u aplikaciji Sky?