Hrvatski premijer Andrej Plenković tražio je od zvaničnika EU u BiH da delegacija EU koju čine on, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski premijer Mark Rutte ne ide u Predsjedništvo BiH kako bi izbjegao susret sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, saznaje Istraga.ba.

Međutim, Ambasada Kraljevine Nizozemske insistirala je da se u službeni protokol uvrsti posjeta Predsjedništvu BiH, pa je, tako, u službenoj najavi navedeno da će Ursula von der Leyen, Andrej Plenković i  Mark Ruse u utorak, u 8.45 sastati biti u zgradi Predsjedništva BiH. Ipak, prema informacijama Istrage, još uvijek nije izvjesno hoće li Plenković biti dio delegacije.

Prema informacijama Istrage, saradnici hrvatskog premijera proteklih su dana intenzivno provjeravali da li će predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić biti u Sarajevu na dan posjete, jer je, kako su ranije informirane vlasti Republike Hrvatske, Komšić najavio službeni put.

Podsjetimo, zvaničnici Republike Hrvatske izbjegavaju posjete Predsjedništvu BiH kako bi izbjegli susrete sa  Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BIH iz reda hrvatskog naroda kojeg smatraju “nelegitimnim”.

“To je nama neprihvatljivo. To nama predstavlja ogromnu neugodnu prepreku u odnosima. Nije normalno da Hrvat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nikad nije primljen u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina”, kazao je Plenković  u januaru 2022. godine.

On je tada ponovio i starve lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, da “od 2006. godine postoji “anomalija i izborni inženjering” koji se očituje u tome da su brojniji Bošnjaci u Federaciji BiH tri puta izabrali hrvatskog člana Predsjedništva”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak popodne doputovao je u Sarajevo gdje ga je, na aerodromu, dočekao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković. Plenković se nakon toga zaputio na sastanak sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom Kavazovićem. No, da li će posjetiti Predsjedništvo BiH, saznat ćemo u utorak ujutro.