“Otvorit ću im istragu”, reći će Gordana Tadić svojim saradnicima nedugo nakon što je zaprimila kovertu od Ureda disciplinskog tužioc VSTV-a.

Tri dana kasnije, Boris Grubešić je žurno pozvao Radončićev osobni Avaz i Miralem Aščić je potpisao novi tekst.

“Avaz saznaje: Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić – Nadarević”, glasila je vijest objavljena na portalu Avaza u petak, nešto iza 14 sati.

Četiri sata prije toga, isti potpisinik je na istom je portalu objavio tekst prenesen iz printanog izdanja Dnevnog avaza. Pod markicom “afere” Avaz se pita “koga štiti disciplinska tužiteljica” i navodi da discilplinska istraga protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca traje već godinu”.

A disciplinska “istraga” je, inače, protiv Ranka Debeveca pokrenuta na osnovu anonimne prijave publikovane baš Avazu i prezentirane na konferenciji za medije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

No, vratimo se glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić i njenom naglom saopćenju da je “formiran predmet protiv glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić”.

“Možemo odgovoriti da u Tužiteljstvu BiH ima više otvorenih predmeta, formiranih na temelju prijava od različitih podnositelja, protiv glavne disciplinske tužiteljice Alene Kursaphić -Nadarević, kao i zamjenika i pojedinih disciplinskih tužitelja u Uredu disciplinskog tužitelja u VSTV BiH”, saopćio je za “Avaz” Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva.

Situacija je, ukratko, ovakva. Izvjesni Suad Arnautović, inače poznanik bivše potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić, podnio je brojne prijave protiv Ureda disciplinskog tužioca i Alene Kurspahić. Postupajuća tužiteljica u jednom od tih predmeta je donijela odluku o neprovođenju istrage. No, Arnautović je uputio pritužbu Glavnoj državnoj tužiteljici i Gordana Tadić je “razmatrala”. Onda je početkom ove sedmice UDT zatražio izjašnjenje od Gordane Tadić u vezi sa zloupotrebama u Tužilaštvu BiH a koje se odnose na dodjele predmeta. Glavna državna tužiteljica je, potom, u četvrtak na svoj sto stavila spise Tužilaštva BiH protiv Ureda disciplinskog tužioca i pozvala najmanje pet tužilaca u svoju kancelariju kako bi primijetili taj predmet. Dan kasnije već je preko Avaza javnost obaviještena da je otvoren predmet protiv Ureda disciplinskog tužioca. A evo zbog čega.

Prema Zakonu o državnoj službi BiH, svaki državni službenik protiv kojeg je donesena naredba o provođenju istrage mora biti suspendovan. S obzirom na to da su disciplinski tužioci državni službenici, to se odnosi i na njih. Dakle, ukoliko Gordana Tadić donese naredbu o provođenju istrage protiv nekog od disciplinskih tužilaca, odmah će biti suspendovani. Upravo je to razlog zbog kojeg glavna državna tužiteljica obavještava javnost da je “formirala predmet” protiv UDT-a. Narodba o provođenju istrage još nije formalno donesena. Ali “formiranjem” predmeta protiv glavne disciplinske tužiteljice i njenih podređenih, šalje se poruka UDT-u. Ukoliko podignu tužbu protiv Gordane Tadić – slijedi im istraga i suspenzija.

Prethodni članakPrijetnja Ambasade Rusije i sarajevska naknadna pamet: Zašto su influenseri bili vjerodostojniji od onih koji su upozoravali na tajne ruske operacije?
Naredni članakKomentar Seada Numanovića: Sveta Gordana – kadija