Svako jednokratno rješenje kojim bi OHR “deblokirao” Federaciju donijet će trajnu dominaciju HDZ-a BiH. Jer jednokratno rješenje bi poslužilo samo da se u ovom trenutku zaobiđe potpredsjednik Federacije iz reda Bošnjaka, a ustavni mehanizmi “blokade” bi ostali na snazi za sve buduće mandate- Što,opet, znači da bi se nakon izbora 2026. godine mogla ponoviti ista situacija i bez nove intervencije OHR-a ne bi bilo sigurno formiranje nove Vlade Federacije, bez obzira na izborne rezultate. HDZ BiH bi, u slučaju jednokatnog rješenja, i nakon izbora 2026. godine mogao odlučiti hoće li biti formirana nova Vlada ili će ostati “stara” dok se ne promijeni izborno zakonodavstvo u skladu sa njihovim željama.

“Predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom”, piše u Ustavu Federacije BiH.

U svakoj verziji jednokratnog rješenja ova odredba bi ostala na snazi za buduće izborne cikluse. Što znači da, bez obzira na izborne rezultate, nova Vlada ne bi bila imenovana sve dok HDZ BiH ne pristane na njeno imenovanje. Jer ranijom odlukom, onom od 2. oktobra 2022. godine, kantoni u kojima suvereno vlada HDZ BiH (ZHK, HNK, SBK, K10, PK) delegiraju ukupno 17 delegata za Klub Hrvata Doma naroda FBiH. Čak da stranci Dragana Čovića “izmaknu” četiri delegata, on će ostati na 13 delegata što mu garantuje izbor (pot)predsjednika Federacije BiH iz reda hrvatskog naroda. I opet će postati “nezaobilazan” faktor prilikom formiranja vlade Federacije BiH.

Svjestan je ovoga i Dragan Čović koji je nekoliko puta ponovio da trajno rješenje, odnosno izmjena Ustava Federacije BiH, ne dolazi u obzir, te da će HDZ BiH pristati samo na jednokratno rješenje. A jednokratno rješenje, objavljivano je ranije, podrazumijevalo bi to da sada, i samo sada, odluku o imenovanju Vlade FBiH ne moraju potpisati predsjednica i oba potpredsjednika Federacije. I sve to bi bilo urađeno da aktualni potpredsjednik Refik Lendo bude zaobiđen prilkom donošenja odluke o imenovanju Vlade, a da mehanizam “blokade” ostane na snazi za naredne mandatne periode. Dakle, “parlamentarna većina” bi bila bitna samo sada i nikada više.

Dakle, potpuno je svejedno koje će kratkoročno rješenje nametnuti Christian Schmidt. U svakom slučaju demokratski principi bi bili narušeni, jer bi pravila važila samo za ovaj mandatni period. Nikad prije i nikad poslije.

“Predsjednik Federacije uz saglasnost Potpredsjednika Federacije imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa Premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju. Imenovanje zahtjeva potvrdu većinom glasova poslanika u Predstavničkom domu. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom. Najmanje jedna trećina ministarskih mjesta bit će popunjena Hrvatima”.

Ovakoo glasila odredba Ustavu Federacije BiH glasio prije nego što je na Mrakovici dogovorena “reforma” entitetskih ustava koja je bila posljedica odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti svih naroda i ostalih na svakom dijelu Bosne i Hercegovine.

Srbi do te 2002. godine nisu bili ugrađeni u Ustav FBiH. Federacija je imala predsjednika i jednog potpredsjednika koji su dolazili iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda. Ali i tada je Vlada mogla biti imenovana samo uz saglasnost jedinog postojećeg potpredsjednika. Nakon što su i Srbi dobili funkciju (pot)predsjednika, za imenovanje Vlade Federacije BiH bili su potrebni potpisi OBA potpredsjednika Federacije.

Upravo je na osnovu ove odredbe HDZ BiH bio nezaobilazan (osim u mandatnom periodu 2010.-2014.)  prilikom formiranja Vlade Federacije. Ako je suditi po izjavama Dragana Čovića, “sporna” odredba Ustava će ostati na snazi. Samo će za potrebe “nove parlamentarne” većine biti privremeno stavljena van snage, nakon čega će sve biti vraćeno na stare postavke koje HDZ BiH čine vječno vladajućom partijom i u Federaciji i na nivou BiH.

Prethodni članakOptuženik za ratne zločine nad Bošnjacima i načelnik Opštine Vlasenica poslao dopis Islamskoj zajednici: “Smanjite ezan”
Naredni članakKolumna Andreja Nikolaidisa za SB: Čini li se vama da se Dodik ‘promijenio’ i ‘transformisao’ otkako je ‘političko Sarajevo’ odlučilo da mu pruži drugu šansu?”