Bivši ministar poljoprivrede i političar CSU-a Christian Schmidt trebao bi postati visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, zamijenivši Austrijanca Valentina Inzka s ove funkcije, objavio je u utorak njemački Tagesszeitung.

Prema TAZ-ovim informacijama iz diplomatskih krugova, Angela Merkel i njena Vlada uspjeli su integrirati Rusiju u novu strategiju.

“Bilo bi nemoguće da Rusija da Amerikancu zeleno svjetlo, što je posebno željela bh. javnost u Sarajevu. Prema diplomatskim izvorima, Rusija bi mogla prihvatiti 63-godišnjeg političara iz CSU-a Christiana Schmidta”, piše TAZ, čime potvrđuje sve navode koje je proteklih dana objavljivala Istraga.ba.

Schmidt je, piše TAZ, bivši ministar poljoprivrede i ima kontakte s istočnom Europom i Rusijom, a nekoliko je puta bio i u Bosni i Hercegovini.

“Vijeće za implementaciju mira (PIC) ga mora izabrati na proljeće uz blagoslov Rusije”, konstatuje TAZ.

Tageszeitung piše da promjena šefa OHR-a “ukazuje na novu politiku Međunarodne zajednice prema BiH”.

“Iznad svega, Njemačka, nova administracija SAD-a i Brisela žele zemlju osloboditi njene ustavne i ekonomske bijede i odrediti kurs za prijem zemlje u EU”, navodi TAZ.

Njemačkii listi dalje navodi da “BiH treba temeljito reformirati, te da su aktualni visoki predstavnik Valentin Inzko i njegov prethodnik Christian Schwarz-Schilling već dali smjernice za buduće djelovanje”.

“Vladavina korumpiranih nacionalističkih političara mora biti ograničena u kratkom roku. Pravosudni sistem mora biti temeljno reformiran, ratni zločini se više ne bi trebali veličati”, objavio je TAZ u svojom članku koji potvrđuje sve tekstove Istrage koji su u dijelu bh. javnosti naišli na osude.