Po jednog sina od tri direktorove sestre . To je, ukratko, bio princip zapošljavanja u Termoelektrani Kakanj tokom mandata Envera Merdića, SBB-ovog kadra koji se, usput, odužio i SDA-u  zbog postavljenja na tu poziciju. U ovu podružnicu Elektroprivrede BiH zaposlio je suprugu tadašnjeg zeničkog premijera Mirze Ganića koji je, u međuvremenu, postao gradonačelnik Visokog. I supruga Alma je, također, promijenila radno mjesto. Sada radi u Elektrodistribuciji Sarajevo.

Mirza Ganić, bivši premijer i aktualni gradonačelnik

No, to su tek sitnice u odnosu na Merdićeve metode zapošljavanja.

Zekeriijah Sikira je ratni vojni invalid i zaposlenik Termoelektrane Kakanj. On je službenicima Interne kontrole Elektroprivrede BiH u februaru prošle godine posvjedočio da je doskorašnjem direktoru Termoelektrane u Kaknju Enveru Merdiću dao 18 hiljada maraka u vodu pozajmice kako bi bio unaprijeđen za šefa voznog parka u tom preduzeću.

Služba interne kontrole: izjava Zekerijaha Sikire

“Zekerijah, dalje, navodi da je pokušao da smanji iznos davanja što je direktor Merdić odbio, rekavši da mu novac treba za predizbornu kampanju i da novac dijeli sa više osoba koje treba podmazati i to: Semihom Bjelopoljak, Abdulahom Delibašićem i NEdžadom Kovačom”, navedeno je, pored ostalog, u Izvještaju Službe interne kontrole Elektroprivrede BiH.

Kako je realizacija ugovorenog posla sporo išla, piše dalje u dokumentu, za šefa vozog parka u Termoelektrani Kakanj postavljen je Huso Terzić koji je, prema svjedočenju Zekerijaha Sikire dao više novca. Nakon toga Sikira je “upozorio” direktora Merdića da ga je snimao prilikom primopredaje novca te je tražio da mu vrati pare s obzirom na to da je “posao propao”.

“Direktor je 15. oktobra 2019. godine Sikiri isplatio iznos od 10 hiljada maraka, a ostao je dužan 8000”, navedeno je u dokumentu.

Kako cjelokupan iznos “mita” nije bio vraćen, Sikira je angažirao advokata koji je najavio podnošenje tužbe protiv direktora Merdića zbog duga od 8000 KM. Odmah nakon toga Merdić je vratio novac. Sve ove transakcije vođene su kao – pozajmica kako bi se izbjeglo krivično gonjenje.

dio spiska zaposlenih u Termoelektrani Kakanj

Inače, dokom mandata direktora Merdića desetine osoba je promljeno bez ikakve konkursne procedure u Termoelektranu Kakanj. Prema dokumentu Službe za internu kontrolu zapošljavanje je teklo ovako. Faik Baiš je primljen u septembru 2019. godine. On je tečić direktora Envera Merdića. Istog dana, 20.9.2019. godine na neodređeno vrijeme je primljen i Asim Merdić. On je sin od sestre direktora Merdića. Asimov brat Kasim Merdić primljen je dvije godine ranije, odnosno u junu 2017. godine. Ismet Škulj je primljen u Termoelektranu u decembru 2017. godine. On je sin od tetke direktora Envera Merdića. Mjesec ranije je primljen Sead Berbić. U pitanju je muž od bratične Envera Merdića. Mugdim Gorak je primljen u julu 2017. godine. On je zet direktora Envera Merdića, odnosno suprug direktorove kćerke. Amela Delić je primljena u aprilu 2019. godine. Ona je tečišna direktora Envera Merdića. Njen brat Amel Delić je primljen u junu 2018. godine. Mersad Delić je primljen u julu 2017. godine. On je dajdžić direktora Envera Merdića.

Istraga.ba u posjedu je kompletnog izvještaja Službe za internu kontrolu i u narednim danima objavit ćemo druge detalje o sumnjivim i nezakonitim poslovima u Termoelektrani Kakanj.

 

Prethodni članakMilorad Dodik vrijeđao članicu CIK-a: “Predstavlja se da zastupa srpski narod, a udata za Bošnjaka”
Naredni članakSenad Avdić o presudi i karijeri Sakiba Mahmuljina: “Rekao sam Aliji da je Alagić vojskovođa, a Sakib računovođa”