Slovenački biznismen i presuđeni perač novca Rok Snežič proglašen je osobom opasnom po nacionalnu i ekonomsku sigurnost BiH. Ovu informaciju prvobitno je objavio je banjalučki portal Capital.ba, a naknadno je za Istragu potvrđeno iz tri izvora u sigurnosnim agencijama BiH.

“Odluka kojom je Rok Snežič proglašen opasnošću po nacionalnu sigurnost formalno je dostavljena Graničnoj policiji u utorak”, kazao je jedan od sagovornika Istrage.

Neposredno nakon obajave informacije da mu je zabranjen ulazak u BiH Snežič je za Capital kazao da je bez ikakvih problema stigao u Banjaluku, a preko aplikacije Viber je novinarima tog magazina poslao i svoju lokaciju da to dokaže.

“Vijest da mi je zabranjen ulazak je čista glupost jer ne postoji osnov za tako nešto. Protiv mene se u Bosni i Hercegovini ne vodi nikakav postupak niti postoji optužnica, krivična prijava niti bilo šta slično”, smatra Snežić.

Istraga.ba pokušala je kontaktirati Snežiča na isti broj ali on nije odgovarao na naše pozive. S obzirom na to da se njegovo ime, prema informacijama Istrage, od utorka nalazi u sistemu Granične policije kao osobe nepoželjne na teritoriji BiH nije jasno kada je on došao u Banja Luku i da li su ga službenici Granične policije BiH propustili unatoč zabrani ulaska.

Rok Snežič se u BiH predstavljao kao savjetnik aktualnog slovenačkog premijera Janeza Janše. Na slovenačkim televizijama objavljivao je pozive biznismenima da na teritoriji BiH otvaraju firme kako bi smanjili plaćanje poreza. U svojim javnim istupima je tvrdio da je BiH porezna oaza. No, Snežič se na teritoriji BiH bavio drugim, mnogo ozbiljnijim poslovima. Istraga.ba objavljuje dokumente koji dokazuju da je savjetnik slovenačkom premijera preko bh. državljanki oprao skoro 50 miliona maraka. Novac je došao iz off shore zona, a za brojne transakcije korišteni su “privremeni” računi u Mađarskoj otvoreni, između ostalog, kod OTP Banke čiji je suvlasnik ruski oligarh Megdet Rahimkulov, inače jedan od biznismena povezanih sa ruskim Gazpromom. Dio tog novca je završio na računu Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) u slučaju poznatom kao Dijana Đuđić.

Rok Snežič i Janez Janša u pozadini

U maju prošle godine (19.5.) SIPA je Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj o postojanju osnovane sumnje o počinjenom krivičnom djelu protiv Tanje Subotić Došen, Jelene Sladojević, Dijane Đuđić i  pravnog lica Govinda d.o.o. Brčko. Svi su prijavljeni zbog sumnje u pranje 47.907.830 KM. Skrivanjem ovih transakcija, Subotić-Došen, Sladojević, Đuđić i Govinda d.o.o. oštetili su entitetske budžete u BiH za oko osam miliona maraka direktnih poreza. Trećeprijavljena Dijana Đuđić, inače Banjalučanka, imala je direktne veze sa Rokom Snežičem. Upravo je ona uplatila 450 hiljada eura na račun Janšinog SDS-a, a ta je donacija vraćena nakon što su mediji objavili detalje te uplate. Snežič je prvo negirao da ima ikakve veze sa Dijanom Đuđić, ali sigurnosne agencije BiH su dokumentovale da je on nekoliko puta zajedno s njom i ostalim njenim prijateljicama prelazio preko srbijanske granice. U javnosti se kasnije pojavio i snimak na kojem se vide donatorica Đuđić i presuđeni perač novca Rok Snežič.

Bh. državljanka Dijana Đuđić, inače prosječnog imovnog stanja, je tokom 2017. godine u Mađarskoj otvorila četiri računa u OTP Banci, na koji je iz više država uplaćeno oko 2,9 miliona eura. Novac je, pored ostalog, uplaćen iz Bratislave i Maribora. Nakon što je novac legao na račun, Dijana Đuđić je podigla 246 hiljada eura u gotovini, dok je preostali novac transferisala prema računima otvorenim u Sloveniji. Osim 2,9 miliona eura uplaćenih preko mađarske banke koju vodi ruski oligarh Rahimkulov, Đuđić je primila i uplatu u iznosu od oko 490 hiljada eura. Novac je, rekosmo, transferisala na svoje račune u Sloveniji, gdje podizala gotovinski. Od ovog sumnjivog novca, Đuđić je 450 hiljada eura izdvojila za SDS Janeza Janše čiji je savjetnik “biznismen” Rok Snežič. Za većinu transakcija Dijana Đuđić je koristila notarske usluge Joža Sikošeka, čovjeka koji se pojavljivao i u dokumentima firmi registrovanih u Sloevniji, a preko kojih su pripadnici moćnog narko kartela Tito i Dino prali novac.

Većina novca je, dakle došla od nepoznatih izvora i to preko Mađarske čiji je premijer Viktor Orban javno podržao Janeza Janšu. Istraga.ba u posjedu je brojnih dokumenata o Snežičevim sumnjivim poslovima preko BiH i bh. državljana i narednim danima ćemo objaviti brojne dokaze o pranju više desetina miliona maraka koji su transferisani preko banke čiji je suvlasnik ruski oligarh Megdet Rahimkulov.