Sutkinja Suda BiH Dalida Burzić je suspendirana, saznaje Istraga.ba. Ovu odluku je u petak donijela Disciplinska komisija, nakon što je Tužilaštvo BiH dostavilo obavijest Visokom sudskom i tužilačkom vijeću da je protiv Dalide Burzić otvorena istraga u predmetu “Dženan Memić”.

Dalida Burzić je suspendirana na neodređeno vrijeme. Ona je, podsjećamo, bila glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Sarajevu kada je u februaru 2016. godine smrtno stradao Dženan Memić. Tužilaštvo Kantona Sarajevo ovaj slučaj okarakterisalo kao saobraćajnu nesreću. Međutim, neposredno prije pokretanja disciplinskog postupka protiv bivše glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu zbog propusta u ovom slučaju. Na kraju je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Zijada Mutapaa, njegov kćerke Alise Ramić, policajaca Hasana Dupovca i Josipa Barića i recepcionara iz Hotela Terme na Ilidži Muamera Ožegovića. Sud BiH je potvrdio optužnicu u ovom slučaju i trenutno traje suđenje, a optuženima se stavlja na teret “organizirani kriminal” i “pomaganje učinitelju nakon izvršenog krivičog djela”. Ipak, sve do ove sedmice slučaj stradanja Dženana Memića Tužilaštvo BiH nije kvalifikovalo kao ubistvo. Međutim, sredinom ove sedmice, neposredno pred početak predizborne kampanje, tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara donijeli su novu naredbu o provođenju istrage. Među osumnjičenima su bivši komesar MUP-a KS Vahid Ćosić, zatim bivši kantonalni tužilac koji je dužio predmet Meris Ćato, te bivša glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić koja je u međuvremenu postala sutkinja Suda BiH. O donošenju naredbe protiv Dalide Burzić odmah je obaviješten VSTV, a Ured disciplinskog tužioca je podnio zahtjev za suspenziju.

“Sudija ili tužilac mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti:… ako je protiv sudije ili tužioca pokrenuta istraga u krivičnom postupku“, piše u Zakonu o VSTV-u BiH.

Primjenjujući ovaj član, Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a je suspendirala Dalidu Burzić, koja je ranije, u disciplinskom postupku, oslobođena svake odgovornosti za nezakonito postupanje u ovom slučaju.

Uporedo sa zbivanjima u VSTV-u BiH, Tužilaštvo BiH je pokrenulo novu akciju usmjerenu protiv službenika MUP-a KS i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Novo istraga je pokrenuta protiv službenika DKPT Nebojše Veljovića i Nedžada Hrvata. Njih dvojica su ranije hapšeni, ali je Sud BiH odbio da im odredi pritvor, navodeći da ne postoji osnovana sumnja da su ova dvojica policajaca počinila bilo kakvo krivično djelo, No, prvog dana predizborne kampanje tužioci Hasanspahić i Čampara ponovo aktaliziraju istragu u slučaju smrti Dženana Memića, čija je sestra Arijana na listi stranke Narod i Pravda, čiji je potpredsjednik Aljoša Čampara, inače brat postupajućeg tužioca Dubravka Čampare.

Prethodni članakRussia Today: Bosnu treba denacificirati
Naredni članakJanusz Bugajski’s Washington View: Balkan Flashpoints Benefit Moscow