U petoj minuti svog obraćanja u ponedjeljak navečer Muriz Memić je podigao fotografiju koju je “dobio od građana” i počeo nabrajati.

“Dalida Burzić, Aida Topalović, Alena”, govorio je Memić držeći fotografiju na kojoj je bilo pet žena, snimljenih 2017. godine na vjenčanju glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić.

Ko je Murizu Memiću dao cenzurisanu fotografiju

No, na originalnoj fotografiji, godinama dostupnoj javnosti, bilo je šest osoba. Krajnje desno nalazi se Sanela Prašović, federalna zastupnica Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića. Na fotografiji koju je Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, pokazao tokom svog video obraćanja posvećenog glavnoj disciplinskoj tužiteljici Aleni Kurspahić, Radončićeve zastupnice nije bilo. Ko je Memiću dao cenzurisanu fotografiju?

SBB-ova zastupnica Sanela Prašović Gadžo na necenzurisanoj fotografiji

Odgovor na ovo pitanje možda bi trebalo potražiti u događajima od prošle sedmice. Ured disciplinskog tužitelja kojim rukovode Alena Kurspahić i Mirza Hadžiomerović početkom je prošle sedmice dostavio glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić zahtjev za izjašnjenje u vezi sa zloupotrebama sistema TCMS. Da pojasnimo, to je onaj elektronski sistem koji samostalno određuje kojem će tužitelju pripasti određeni krivični predmet. Gordana Tadić taj sistem ne upotrebljava. Naprotiv, ona predmete raspoređuje ručno. I sve one “sporne”, dobijaju Oleg Čavka, Vedrana Mijović i Čazim Hasanspahić.

Tri dana nakon što je Gordana Tadić “zaprimila” poštu od UDT-a, u Tužilaštvo BiH, u petak, došao je advokat Ifet Feraget. Sat nakon što je Feraget napustio Tužilaštvo BiH, Avaz je saznao: “Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić-Nadarević. Predmet je formiran i protiv zamjenika glavnog disciplinskog tužioca Mirze Hadžiomerovića”.

Uvod u kampanju

Već sutradan, u subotu u 20. 3., advokat Ifet Feraget je preko naslovnice prinatnog izdanja Dnevnog avaza obavijestio javnost da “i Kurspahić pomaže ubicama”, misleći, pritome, na slučaj Memić.

Feraget optužuje

Uslijedila je, potom, dvodnevna vikend kanonada u Avazu, uz nadnaslove  – “Tadić na meti”. Onda se, opet, u ponedjeljak Ifet Feraget “sjetio” da bi mogao podnijeti krivičnu prijavu protiv Alene Kurspahić i Mirze Hadžiomerovića zbog toga što skrivaju ubice. Opet je Avaz saznao i izvijestio javnost da je Feraget “kompletirao krivičnu prijavu”.

“Muriz Memić i ja ćemo sutra (utorak) u 10 sati tu krivičnu prijavu predati Tužilaštvu BiH. U međuvremenu sam dobio još materijala koji duboko inkriminira Kurspahić-Nadarević. Dakle, radi se o ozbiljnim krivičnim djelima. Krivičnom prijavom obuhvaćen je i njen zamjenik Mirza Hadžiomerović. Oni su učesnici prikrivanja odlučnih činjenica zataškavanja kriminogenih postupaka tužilaca u predmetima Memić i Džaferović”, kazao je advokat Feraget.

Teško je ne primijetiti da se Feraget odlučio na podnošenje krivične prijave protiv čelnika UDT-a sedam dana nakon što je UDT zatražio izjašnjenje od glavne državne tužiteljice Gordane Tadić o tome na osnovu čega raspoređuje krivične predmete.

Prema informacijama Istraga.ba, Gordana Tadić je kazala svojim saradnicima da će “otvoriti istragu protiv Alene Kurspahić” kako bi je spriječila da protiv nje podnese disciplinsku tužbu. Naime, Zakon o državnoj službi BiH propisuje da državni službenik mora biti suspendovan ukoliko tužilaštvo protiv njega donese naredbu o provođenju istrage. S obzirom na to da su disciplinski tužioci VSTV-a državni službenici, Gordana Tadić na taj način želi spriječiti svoje procesuiranje.

Inače, Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH dva puta je do sada podnosio tužbe protiv bivše glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu Dalide Burzić. Prva tužba je podnesena zbog propusta u slučaju Memić, ali je odlukama dvije disciplinske komisije VSTV-a tužba odbačena. Krajem prošle godine UDT je podnio novu tužbu protiv Burzićeve koja je u međuvremenu postala sutkinja Suda BiH. Odlukom Prvostepene disciplinske komisije, tužba je odbijena, a UDT je uložio žalbu. Uprkos tome, advokat Ifet Feraget je nakon “posjete Tužilaštvu BiH” odlučio podnijeti krivičnu prijavu protiv Alene Kurspahić-Nadarević, prilažući, pritome, fotografiju sa njenog vjenčanja kojem je prisustvovala Dalida Burzić. No, sa fotografije je izrezana zastupnica Radončićevog SBB-a Sanela Prašović-Gadžo, koja je članica Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BIH.