Austrijsko javno tužilaštvo raspisalo je međunarodne potjernice za deset osoba koje su posljednjih dana imale kontakte sa Kujtimom Fejzulaiem, teroristom koji je u ponedjeljak navečer u centru Beča ubio četiri, a ranio najmanje sedamnaest osoba, saznaje Istraga.ba. Među osobama za kojima traga Interpol su državljani Austrije, Kosova i Ruske Federacije. Osim ovih deset osoba za kojima se traga, u Austriiji su uhapšene još dvije osobe koje su imale kontakte sa napadačem. To su Uzeir Avdili, devetnaestogotišnji austrijski državljanin, te Arsuo Mudaew, državljanin Ruske Federacije rođen u Čečeniji.

Osobe za kojima je raspisana potjernica za sada se ne mogu povezati sa terorističkim napadom, ali su bili među najbližim prijateljima ubijenog teroriste Kujtima Fejsulaia, rođenog Austrijanca čiji su roditelji porijeklom iz Sjeverne Makedonije.

ubijeni terorista Kjutim Fejzulai

U ovom trenutku, policijske agencije širom svijeta tragaju za dvadesetjednogodišnjim Istiquae Ahmedom iz Bangladeša, dvadesetdvogodišnjim Burak Kamom, koji je rođen u Beču, Ali Kchuchaevim, državljaninom Ruske Federacije, zatim dvadesetdvogodišnjim Austrijancem Aleksandrom Radkeom iz Beča, dvadesetogodišnjim austrijskim državljaninom Ismailom Bayandirom, potom Kjutimom Kadriuom sa Kosova koji živi u Beču, Arijanit Fetajem iz Suve Reke sa Kosova, nastanjenim u Beču, Mertom Devrim Cubukom, rođenom 1997. godine u Austriji, Ercanom Bicakom, rođenom 1992. godine u Austriji, Argjendom Ganijijem, rođenom 1998. godine u Austriji.

Svi navedeni imali su bliske kontakte sa napadačem Kujtimom Fejzulaiem, ali još uvijek nema dokaza da su povezani sa napadom. Stoga su austrijske vlasti zatražile informacije od svih svjetskih policijskih agencija, te hapšenje navedenih osoba ukoliko se zateknu na teritoriji druge države.

Prema informacijama Istrage, austrijskoj policiji još nije poznato da li je Fejzulai imao pomagače. Dosadašnja analiza video snimaka sa mjesta na kojima je počinjen teroristički napad ne upućuju na zaključak da je bilo drugih napadača u centru Beča. Kujtim Fejzulai od ranije je poznat policijskim organima Austrije. Prošle godine, 25. aprila, je osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog pokušaja pridruživanja terorističkim organizacijama u Siriji i Iraku. On je, naime, godinu ranije samostalno otputovao u Tursku odakle se pokušao prebaciti u Siriju. Uhapšen je u takozvanoj “sigurnoj kući” islamista.  U zatvoru u Turskoj je proveo četiri mjeseca, odakle je prebačen u Austriju gdje je osuđen. Ipak, 5. decembra 2019. godine pušten je na prijevremenu slobodu. Prema informacijama policijskih agencije te države, Fejzulai je posljednjih mjeseci često boravio u poznatim radikalnim selefijskim mesdžidima, među kojima je i džamija Dar Al Salam u Beču.