Postupajući tužilac Predrag Tomić već je bio potpisao naredbu na koju je svoj paraf stavio i njegov šef Izet Odobašić. Sve je, potom, prislijeđeno u Kabinet glavne tužiteljice i čekala se konačna saglasnost Gordane Tadić. Samo je bilo pitanje dana kada će, tog decembra 2019. godine, pripadnici SIPA-e, po naredbi Tužilaštva BiH, otići po Milomira Savčića, osumnjičenog da je, kao komanant 65. motorizovanog zaštitnog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, počinio krivično djelo – genocid.

“Naši ljudi odozdo su nam javili. Tomić i Odobašić navaljuju i traže hapšenje. Gordana je protiv. Imate još dva dana da se prijavite sami i neće biti nikakav spektakl. Samo otiđite u Tužilaštvo BiH. Neće vas uhapsiti”, obavijestit će Milomira Savčića i njegove saradnike Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Milan Tegeltija i Gordana Tadić

Prije nego je izvijestio tada osumnjičenog Savčića koji je obavlja funkciju  predsjednika Boračke organizacije RS-a, Kojić se sreo “sa onim koji nadzire sve”, odnosno sa predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom.

“Ne sjećam se. Možda smo se sreli, možda i nismo”, kaže Kojić u razgovoru za Istragu.

On negira da je ikome išta dojavio, ali priznaje da je bio u kontaktu sa Savčićevim njegovim advokatom Miodragom Stojanovićem s kojim “kontinuirano sarađuje još dok je u Haagu branio Ratka Mladića”.

Milorad Kojić

“Ja sam samo iz medija čuo da je Savčić saslušan”, kaže nam Kojić.

Ali kako je saslušan Milomir Savčić?

“Otišao bez poziva u Tužilaštvo, ne želeći sebe da dovede u neku situaciju. Htio je da iznese svoju odbranu”, priznaje za Istraga.ba advokat Miodrag Stojanović.

“Ali kako je Savčić”, pitamo Stojanovića, “znao kome treba da se javi i povodom čega. Kako je znao da se protiv njega vodi istraga?”.

“To morate pitati njega. On je došao kod mene i ja sam nazvao tužioca i dogovorio da on iznese svoju odbranu”, rekao nam je Stojanović.

I pitali smo. Optuženika za genocid u Srebrenici Milomira Savčića zatekli smo u Nevesinju. Da li je tačno da je dan pred svoje hapšenje otišao u Tužilaštvo BiH?

“Jeste, jeste”, potvrđuje bivši komandant Mladićevog 65. motorizovanog zaštitnog puka.

“A kako ste bez poziva otišli”, pitamo ga.

“Lijepo. Dođem tamo i kažem – čuo sam da se vodi istraga i evo, gospodo, ja sam taj”, pojašnjava predsjednik Boračke organizacije RS.

Milomir Savčić

“Od koga ste čuli da se vod istraga”, nastavljamo dalje.

“Javna tajna”, odgovara Savčić koji je, potom, završio razgovor jer su mu “započele aktivnosti” u Nevesinju.

Minut kasnije, Savčić nas poziva. Kaže da zbog gužve nije najbolje čuo pitanja tokom prvog razgovora.

“Nisam ja znao da će biti hapšenje već sam samo čuo da sam pod istragom. Nisam ja znao ništa o mom hapšenju”, govori tokom “naknadnog” razgovora.

Sada ga pitamo da li je ikada ikome rekao da je “Tužilaštvo BiH zatražilo od Suda izdavanje naredbe za pretres”.

“Ne sjećam se. Svašta se priča, kako ću se sjetiti da li sam to govorio. To je standardna procedura, te naredbe i to”, kaže na kraju “popravnog” razgovora optuženik za genocid Milomir Savčić.

Sagovornik Istrage iz Tužilaštva BiH kaže da se Savčić “samoinicijativno” pojavio dan pred hapšenje.

“Primio ga je tužilac Tomić koji je kasnije povukao naredbe za hapšenje”, navodi naš sagovornik iz te pravosudne insituticije.

Akcija hapšenja Milomira Savčića bila je pripremljena. Tužilac Tomić je već imao sastanke sa službenicima SIPA-e koji su trebali realizirati naredbe. Onda je u Tužilaštvu BiH organiziran sastanak kojem je prisustvovala glavna tužiteljica Gordana Tadić. Bili su još prisutni tužioci Milanko Kajganić, Izet Odobašić kao i druge osobe uključene u ovaj slučaj.

“Gordana će imati problema ako Savčić bude uhapšen. Ne treba nam spektakl i pretresi”, kazao je Milanko Kajganić na tom sastanku.

Upravo je to bio razlog da pripremljena akcija hapšenja Milomira Savčića i pretresi kancelarija Boračke organizacije Republike Srpske bude otkazana. Tužilaštvo BiH će krajem decembra 2019. godine podići optužnicu protiv njega.

“Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, dana 13. 1. 2020. godine, optužnicu u predmetu Milomir Savčić, kojom se optuženi Milomir Savčić tereti da je počinio krivično djelo genocid iz člana 171. tačka a) i b) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), u vezi sa članom 180. stav 1. i član 31. KZ BiH”, navedeno je na stranici Suda BiH.

Umjesto lišenja slobode, Savčiću su bile određene mjere zabrane. Jer glavna tužiteljica BiH nije željela spektakl.