Na sjednici Vijeća ministara koja je održana 19. aprila 2023. godine odvijala se prava drama. Ministri Staša Košarac i Zoran Tegeltija su ultimativno zatražili stavljanje na dnevni red naredne sjednice Vijeće ministara Nacrt osnove za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o izgradnji plinovoda “Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije” na pravcu granica Republika Srbija – Bosna i Hercegovina – Bijeljina – Banja Luka – Prijedor – Novi Grad, Nacrt osnove za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izgradnji plinovoda “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske” na pravcu Zagvozd (HR) -Posušje (BiH) – Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar i Prijedlog odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva.

Ultimativni zahtjev je pravdan da je Trojka obećala i usaglasila sa Dodikom nekoliko “infrastrukturnih” projekata, a koji bi bili prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Izvori Patrije s Vijeća ministara BiH ističu da je na samoj sjednici Košarac gotovo u naredbodavnom tonu “podsjetio” muslimanske partnere (tako su prozvani) na preuzete i dogovorene obaveze spram Rs, prije svega nekoliko infrastrukturnih projekata.

Tegeltija je čak i zaprijetio Borjani Krišto da ukoliko istog trena ne utvrdi termin sjednice sljedeće sedmice, oni (Srbi) napuštaju sjednicu Vijeća ministara.

Krišto je pojasnila kako momentalno ne može odrediti precizan dan, ali da će sjednica sa tim “vitalnim” tačkama biti sigurno naredne sedmice.

Elmedin Konaković je pokušavao da odobrovolji “partnere” kako su tik do konačnog dogovora oko svega, da su u pitanju samo tehnički detalji, koji bi se trebali konačno politički dogovoriti na nivou predsjednika partija naredne srijede.

Onda je pokušao da usmjeri diskusiju da sjednica Vijeća ministara bude u četvrtak, kad je on na putu.

Tegeltija je eksplicitno tražio da se stave tačke na dnevni red, a kada tačke budu na dnevnom rede, ministar Sevlid Hurtić će navodno riješiti tu dilemu.

Jer pored srpskih i hrvatskih ministara dovoljan je upravo samo jedan bošnjački glas da odluke prođu Vijeće ministara, pa mnogi strahuju da će upravo on biti prevaga.

Srpski i hrvatski ministri imaju usaglašen stav oko interkonekcija (nova istočna + južna), a da je ovo tačno potvrđuje dogovor Josipa Brkića i Staše Košaraca da obje tačke idu u kompletu, i da tu neće biti problema na relaciji HDZ SNSD.

HDZ svoj interes gradi na novoformiranoj kompaniji Južna plinska interkonekcija kojom će blokirati BH-Gas u realizaciji projekta tako da je Nova istočna interkonekcija projekat kome se otvara perspektiva za brzu realizaciju.

Iduća sedmica je dan D, a gotovo je sigurno da su ministri iz reda srpskog naroda dobili od Dodika signal da konačno pritisnu ‘muslimanske partnere’ i da to riješe što su dogovorili prije formiranja vlasti. Sve ostalo je samo pitanje tehnike.

Zukan Helez, kao zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara, ima pravo veta kod utvrđivanja dnevnog reda, tako da je ključna osoba da bilo koja tačka dođe ili ne dođe na dnevni red upravo on.

Međutim, Helez na sastanku Vijeća ministara nije uopće odavao utisak da je svjestan situacije, i da je spreman to spriječiti.

Ujedno, od 26. do 28 aprila održava se ekonomski forum na Jahorini i po svoj prilici dolaze ruski igrači, a ministri Bošnjaci su pozvani, Košarac ih je planirao ugostiti. Kao znak dobrodošlice usvajanje odluka na Vijeću ministara je imperativ za Dodika.

Drama je okončana tako da se materijali uvrste u dnevni red koji će biti preciziran iduće sedmice.

Da li će Helez blokirati dnevni red zavisi od Nermina Nikšića. Ovim usvajanjem otvoren je put direktnom ruskom utjecaju u BiH i to putem Nove istočne interkonekcije i odluke o kvaliteti tečnih goriva. Dodikova muslimanska ekipa kreće u finalno spašavanje Dodika jer bez ovih ruskih projekata predsjednik Rs-a nema više šta da traži kod Putina.

(NAP)