Dok vlada zatišje u OHR-u, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt trebao bi učestvovati na okruglom stolu na temu „BiH: Izgledi nakon izbora“ na poziv Njemačkog društva za vanjsku politiku (DGAP) i mladih DGAP-a, a koji će se održati putem zoom konferencije 6. oktobra.

U pozivnici se navodi da su međunarodni posmatrači već zabrinuti zbog predstojećih izbora u Bosni i Hercegovini 2. oktobra 2022. godine. Tome posebno doprinose rastući napori Republike Srpske za secesiju, debata o mogućoj reformi izbornog zakona i zabrinutost zbog ruskog miješanja, piše NAP. 

U diskusiji će učestvovati visoki predstavnik Schmidt, kao i gosti Marie-Janine Calic, profesor istorije istočne i jugoistočne Evrope na Univerzitetu Ludwig Maximilian u Minhenu.

U septembru 2021. godine na jednom skupu u Njemačkoj Calic je govorila i o Srebrenici.

„Nacionalistički orijentirani Bošnjaci su od Srebrenice napravili „zabranu traumu”. Srebrenica takvima do danas služi kao argument da „kategorički isključe podjelu vlasti i pomirenje sa Srbima”.

Također je govorila i o nametnutim izmjenama Krivičnog zakona BiH kojim se kažnjava i zabranuje negiranje genocida, te se zapitala kako će Schmidt provesti taj zakon.

Na istom skupu učestvovao je i visoki predstavnik Schmidt, a video njegovog obraćanja je obrisan.

Među drugim učesnicima konferencije 6. oktobra su Engjellushe Morina, viši saradnik za politiku u Evropskom vijeću za vanjske odnose (ECFR), Željana Zovko, europarlamentarka, Grupa Evropske narodne partije (Demokršćani).

Zovko je poznata kao neformalni glasnogovornik Dragana Čovića i HDZ-a, te zagovornik izmjena Izbornog zakona BiH koje će omogućiti da u Predsjedništvu BiH bude izabran uvijek kandidat HDZ-a. Prije nekoliko dana je kazala da se u BiH treba pripremiti za moguću komplikaciju situacije te je pozvala Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona.

Na Twitteru se povodom ove konferencije oglasio i politolog Jasmin Mujanović.

„Schmidt odbija da se obrati bosanskohercegovačkoj javnosti čak i dok prijeti pro-segregacijskim promjenama Izbornog zakona zemlje on zakazuje skup u Njemačkoj o Bosni dijeleći scenu sa sumnjivim akademicima i ultranacionalistima. Hajde da razgovaramo“, naveo je Mujanović.

 

Prethodni članakNakon Dodikovog priznanja o praćenju, Istraga otkriva: MUP Republike Srpske skenirao podatke sa najmanje četrdeset telefona reistrovanih u SAD-u, Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Ukrajini …
Naredni članakAutorski tekst Christiana Schmidta za Oslobođenje: “Ako se blokadę nastave i poslije izbora, blagovremeno ću djelovati”